Sari la conținut

Artă tradițională, la Târgul Meșterilor Populari

Icoane, straie populare, obiecte din lemn și covoare țesute la război. Toate au fost aduse în fața orădenilor de artizanii prezenți la Târgul Meșterilor Populari de la Oradea. Timp de două zile, peste 130 de creatori din toate regiunile țării și-au expus în Parcul Bălcescu cele mai de preț obiecte. Toate au fost realizate după practici învățate din străbuni.

Florin Cramariuc a venit la Târgul Meșterilor Populari tocmai din Suceava. Lucrează în lemn de peste 40 de ani și spune că obiectele sale sunt tratate ecologic pentru a avea culoare și rezistență. Este și motivul pentru care este căutat de mulți clienți.

"Obiecte mici din lemn, până la mobilier, lăzi de zestre, scaune, mese, blidare. Sunt ecologice, singurul tratament este pe bază de ceară de albine și fum, sunt afumate că să le dăm o culoare."

La câțiva metri distanță, brașoveanca Viorica Copaci a venit cu sute de haine tradiționale, lucrate manual. O ie costă 400 de lei, mult mai puțin în comparație cu prețurile din magazine.

"O ie cu mânecă lungă se lucrează cam trei patru săptămâni, depinde cât stai la ea, dar în orice caz trebuie să insiști ca să o termini. De cumpărat da, cumpără și tinerii, dar de lucrat nu, doar femeile în vârstă."

Un alt punct de atracție a fost standul Mariei Ivănușcă, venită tocmai din Botoșani. Pe lângă zecile de covoare, a adus cu ea și un război de țesut, pentru a le demonstra orădenilor cum se lucra în vechime.

"Am rămas impresionată pentru să sunt foarte mulți copii care se opresc și chiar sunt interesați să vadă cum se lucrează."

În total, la Oradea au fost prezenți peste 130 de meșteri populari din toată țara. Vizitatorii au putut cumpăra și admira icoane, vase de lut ori ceramică, ouă încondeiate, dar și genți ori pălări din nuiele sau paie.

"Mulți vin să își completeze colecțiile sau să cumpere lucruri de care au nevoie în casă pentru că unele dintre produsele oferite de meșterii populari sunt funcționale", a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor Oradea.

Ediția cu numărul 24 a Târgului Meșterilor Populari din România s-a încheiat duminică seara, cu spectacole de muzică populară.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă