Sari la conținut

Cricuri ce ridică vagoane şi aparat cu senzori seismici - dotările unui container multi-risc primit de ISU Crişana

Echipamente care pot sparge betonul, cricuri hidraulice şi pneumatice capabile să ridice vagoane de până la 25 tone şi chiar un aparat cu senzori seismici cu ajutorul cărora pot fi găsite victime surprinse sub dărâmături. Sunt câteva din dotările unui container multi-risc intrat, de curând, în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor. Acesta poate fi folosit în orice zona calamitată, indiferent de condiții.

11

foto: ISU Crişana

O autospecială de mare tonaj, dotată cu macara, este cea care asigură transportul containerului multi-risc în orice zonă calamitată, indiferent de condiţii. Acolo, le oferă salvatorilor o mulţime de echipamente şi instrumente necesare intervenţiilor: de la generatoare pentru curent şi tărgi până la cricuri capabile să ridice vagoane de tren ori unelte pentru descarcerare.

În container se găsesc inclusiv materiale de construcţii, utile în cazul în care e necesară consolidarea unei clădiri sau asigurarea unor căi de acces.

"Ne bucurăm de o varietate foarte mare de echipamente pe care ni le doream demult; ele presupun intervenţii atât de căutare-salvare, cât şi pe partea de descarcerare în toate mediile pe care noi le accesăm în momentul de faţă", a declarat colonelul Sorin Mihai Caba, şeful ISU "Crişana".

Util va fi şi un aparat care ajută la detectarea persoanelor surprinse sub dărâmături. Acesta are o cameră video pentru identificarea victimelor, dar și senyori seismici.

"Această funcţie presupune interceptarea acelor zgomote produse de către victimele suprinse sub dărâmături. Aparatul dispune de o tijă telescopică care permite pătrunderea în zone, locuri înguste. Tija este prevăzută cu camera video", a explicat colonelul Gheorghe Mariş, şeful Serviciului Logistic din ISU "Crișana".

Anul trecut, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor a mai primit alte zece echipamente.

"Mai exact, două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, două autocamioane pentru transport personal şi materiale pentru intervenţie, două autoturisme. De asemenea, două ambarcaţiuni de salvare, un microbuz şi o autospecială pirotehnică", a precizat căpitanul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU "Crişana".

Containerul multi-risc cântăreşte 8 tone şi împreună cu autospeciala de transport a costat 1,8 milioane de lei. Achiziţia a fost posibilă printr-un program derulat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Zece inspectorate din ţară au fost dotate cu astfel de containere.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş