Sari la conținut
News Alert

Emeric Jenei a împlinit 80 de ani

80 de ani de viaţă, 70 de ani de fotbal. Emeric Jenei şi-a sărbătorit miercuri ziua de naştere, în familie, la Oradea. Singurul antrenor român care a câştigat o Cupă a Campionilor Europeni cu o echipă din România ne-a povestit câteva dintre întâmplările care i-au marcat existenţa. Deşi ajuns la o vârstă venerabilă, nea Imi se simte în continuare tânăr.

Miercuri dimineaţa, Emeric Jenei a fost întâmpinat de un curier care i-a înmânat un buchet de flori din partea câtorva dintre componenţii echipei de aur care în 1986 învingea Barcelona, într-o finală de poveste. Obişnuit să sărbătorească acest moment alături de Cristian Ţopescu şi Horia Moculescu, prietenii săi de o viaţă, nea Imi a ales să rămână acasă, alături de soţia sa.

„Dacă mă uit în buletin nu îmi vine să cred că am împlinit azi 80 de ani. Dar au fost şi ani frumoşi, mai ales anii care se leagă de, mă rog, eu spun aşa, că m-am născut pentru treaba aceasta, pentru fotbal", recunoaşte reputatul antrenor.

Cu o viaţă ce bate filmul, Emeric Jenei continuă să se simtă ca în tinereţe.

„Câteodată fac pe tinerelul, aşa, cu toate că mă mai doare genunchiul, mai doare cotul. Dar au trecut anii foarte frumos."

2

Povestea antrenorului care în anii 80 reuşea să uimească Europa cu o echipă din „blocul comunist" a început pe ritmuri de muzică de pian.

„Mama mea a dorit foarte mult ca să învăţ pianul şi, de la noi, la vreo 300 de metri era pianista. Ca să ajung acolo trebuia să trec printr-un părculeţ şi jos era terenul de clasa a III-a, să spunem pentru echipele care erau acolo în judeţ. Eram înnebunit după fotbal, copil fiind, şi mă uitam cum fac antrenamente acei jucători din Divizia C. Mergând aşa, am intrat într-un pom cu faţa şi i-am spus mamei: Mamă, nu mai mă duc la pian niciodată", povesteşte Emeric Jenei, antrenor emerit.

Cu un palmares de invidiat, pentru Emeric Jenei cel mai de preţ trofeu continuă să rămână lotul echipei Steaua 1986.

„Dacă vă uitaţi aşa, sunt mai multe trofee acolo şi toate îmi sunt dragi. Şi dacă vă uitaţi la fotografia aceea, vedeţi jucătorii care au câştigat Cupa Campionilor - TOŢI jucătorii îmi sunt dragi."

Reporter: Nicolae Mihalcea
Operator: Gabor Szilagyi