Sari la conținut

ORADEA. Trecere de pietoni pe trotuar. Marcajul e o atenţionare pentru şoferii indisciplinaţi

Noua trecere din Piaţa Unirii din Oradea le pune la încercare imaginaţia pietonilor şi îi amuză pe şoferi.

"Nu pot să îmi dau seama, dar parcă eşti mai în siguranţă pe trecerea asta", spune un pieton.

"Aci nu e loc de parcare. Este o trecere, o continuitate, dar vopseaua asta e inutilă."

Administraţia Imobiliară din Oradea a decis să amenajeze trecerea de pietoni direct pe trotuar după ce a primit mai multe sesizări legate de maşinile parcate în zona destinată pietonilor.

"Exista inclusiv posibilitatea de a monta indicatoare cu parcare interzisă în acea zonă sau stâlpişori, cum este pe celălalt trotuar, însă, având în vedere că vor începe lucrările de reabilitare a Pieţei Unirii în această zonă, astfel de investiţii nu erau neapprat necesare", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

"Trecerea de pietoni sau marcajul trecerii de pietoni se impune în absolut toate situaţiile pentru ca pietonul să traverseze în siguranţă partea carosabilă", susţine Claudiu Zach, profesor de legislaţie rutieră.

Explicaţiile nu îi mulţumesc însă pe cei care trec zi de zi pe acolo.

"Mi se pare extraordinar de stupid. Adică nu are sens."

"Niciodată nu am mai văzut aşa ceva."

Pentru că nimeni nu înţelegea rolul trecerii de pietoni de pe trotuar, autorităţile locale au decis să renunţe la idee. Joi, la primele ore ale dimineţii, câţiva muncitori lucrau de zor la îndepărtarea marcajelor albe. Reprezentanţii municipalităţii şi-au dat seama că au făcut o greşeală şi au cerut îndepărtarea marcajului.

Cel mai probabil, în zilele următoare trotuarul va fi haşurat cu linii de culoare galbenă, specifice zonelor unde parcarea este interzisă în oraş.

Reporter: Diana Grad
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş