Cu GPS-ul setat spre Roma 

Data publicării:
gps roma

Tinerii fac practică în companii și instituții de stat pe domeniile management, marketing sau contabilitate, iar cei mai activi 25 de participanți vor avea posibilitatea să învețe meserie de la economiștii italieni. Gândul că vor vedea cum lucreză companiile de peste hotare îi motivează pe tinerii din Timișoara.

De la restaurante, cofetării, până la un service auto sau afterschool. Sunt doar câteva dintre ideile de afaceri ale studenților din Timișoara. Pentru viitorii economiști, practica în companii e foarte importantă, pentru că învață cum să își facă un plan de afaceri, dar și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze un antreprenor. Ideilor lor vor cântări pentru selecția într-un intership de o săptămână, peste hotare.

„Chiar aș vrea să prind acel loc printre cei 25. Acel internship peste hotare va fi o altă experiență, altă gândire, alte lucruri noi de învățat", spune un tânăr.

„Aici lucrurile merg așa și așa din punctul meu de vedere. Acolo cred că oamenii sunt mult mai pregătiți. Acolo au altă mentalitate în primul rând”, este de părere un altul.

„Este o activitate adăugată la CV și mă gândesc că ești mai bine văzut, poate pe viitor”, adaugă un alt tânăr interesat de internship.

Spre exemplu, Adelina Ciocârlan vrea să impresioneze comisia cu ideea unei firme care fabrică vele pentru yachturi și bărci de concurs, care ulterior vor fi trimise la export. Inspirată de mama sa, care lucreză în Drobeta Turnu Severin la o companie asemănătoare, tânăra de 20 de ani crede că afacerea ar fi una profitabilă.

„Este o firmă de yachting sport. La mine în oraș este una de genul. Ideea mi-a venit pentru că ei fac o producție foarte mare pentru o firmă foarte mică și fac foarte mulți bani”, povestește Adelina.

După analizarea dosarelor și proiectelor făcute de studenți, doar câțiva dintre cei înscriși în proiectul european vor pleca în capitala Italiei, la finalul acestei luni.

„Sunt incluși un număr de 25 de studenți și cinci tutori de practică, care timp de o săptămână, între 29 noiembrie și 5 decembrie vor merge la Roma în colaborare cu două universități de prestigiu de acolo și vor vedea care sunt activitățile de practică pe care studenții de acolo le fac în colaborare cu diverse companii”, explică Marilen Pirtea – rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Chiar și cei care vor râmâne doar cu practica în firmele românești se vor putea folosi în viitor de cunoștințele dobândite.

Dorința mea personală ar fi ca un număr cât mai mare de tineri să intre în contact cu politicile și cu practicile antreprenoriale șiu cât mai mulți tineri să se gândească să devină într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat patroni”, completează Adrian Pășcuță, directorul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Timișoara.

Proiectul european are o valoare de 1 milion de lei și se adresează studenților de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UVT. Toți studenții inscluși în proiect vor primi subvenții de 900 de lei, pentru munca depusă în companii și instituții, iar primii cinci dintre tinerii care vor beneficia de schimbul de experiență peste hotare vor primi și o bursă suplimentară de 3000 de lei.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Mihai Pop

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri