Timișoara, cea mai mică factură la încălzire din ţară

Data publicării:
caldura prima-1

”Anul trecut, pe timpul ăsta, la căldură am plătit 380 de lei, acum - pe vreme asta - după ce ne-am pus noua termoficare - plătim 47 de lei”, - Se economisesc mulți bani? ”Eu zic că sunt mult, de la 300 și la 40 și...”

Familia Sultan și vecinii lor plătesc o factură la căldură care este cu aproape 80% mai mică decât anul trecut. Blocul lor a fost introdus într-un sistem experimental, în care fiecare apartament e racordat direct la magistrala de agent termic.

”Confortul e ca lumea, în sensul că dacă dai drumul la calorifer se încălzește tot, pe când celelalte erau calorifere de fontă, sus erau calde, jos erau reci”, ne relatează Ion Sultan.

 

Restul locuitorilor din Timișoara plătesc mai mult faţă de aceeaşi periodă a anului trecut. Au facturi sensibil mai mari! ”La două camere se plătea 222, anul aceasta se plăteşte cu 8% mai mult. La alte blocuri se plăteşte cu 19% mai mult. De exemplu, anul trecut a plătit 301, acum plăteşte 361”, afirmă Petru Olariu, președintele Federației Asociațiilor de Locatari Timișoara.

Reprezentanţii FALT susţin că trebuie găsită o modalitate prin care să se plătească exact ce se consumă. În această perioadă cu temperaturi ridicate, de exemplu, dacă locatarii aveau posibilitatea să îşi regleze căldura din apartamente, atunci facturile puteau fi mai mici.

”Trebuie să existe o posibilitate prin care să nu consum ce îmi trebuie. Poate eu beau o bere, altul bea cinci beri, dar nu trebuie să bem toţi cinci, dar sistemul, având o inerţie foarte mare, e greu” Petru Olariu

Oficialii compania de termoficare spun că oamenii plătesc mai mult din alt motiv. ”Depinde de fiecare asociaţie de locatari cum aveau deschişi robineţii. Am făcut şi o regularizare la factură, privind numărul de zile, a fost cu două zile mai mult”, explică Petrică Pampu, directorul Colterm.

Practic, în loc de 30 de zile, oamenii vor plăti pentru căldura primită şi pentru primele două zile din ianuarie. Autoritățile spun însă că factura de luna viitoare va fi cea în care se va reflecta vremea prietenoasă din această iarnă.

reporter: Gerhald Ernst
operator: M.Pop/ G. Ștefăniță
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri