Sari la conținut
News Alert

Un polițist din Timiș a câștigat în instanță banii pentru orele suplimentare


„A trebuit să fiu non-stop la lucru, nu aveam sâmbete, nu aveam duminici, de 22 de ani”, povestește Aurel Belciug.

Aurel Belciug e criminalist la Poliția din Deta, singurul din zonă din 1994 și acoperă două orașe și nouă comune. S-a bucurat după ordinul din ianuarie 2015 emis de ministrul Afacerilor Interne  ce stabilea plata orelor suplimentare.

Majorarea se acordă pentru personalul care desfăşoară activităţi:

a) în zilele de sâmbătă, duminică, precum şi în zilele de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, denumite în continuare zile de sărbători legale, în cadrul duratei normale a timpului de muncă; ”, se arată în Ordinul nr. 4/2015 al ministrului Afacerilor Interne.

Și deși politistul a muncit peste program în următoarele 2 luni, nu a primit niciun ban în plus la salariu.

„Au început să îmi fie retrași de pe fluturaș fără însă a îmi fi specificat pe fluturaș că banii mi-au fost retrași. [Adică au intrat în cont și vi i-au scos din cont sau cum?] Nu. Direct la salar, când au trimis fluturașul erau cu minus. […] Nu mi-au băgat deloc”, mai spune Aurel Belciug, polițist criminalist.

Așa că bărbatul a dat în judecată Inspectoratul Judetean de Politie  Timiș prin intermediul sindicatului, pentru recuperearea celor aproximativ 1500 de lei pentru care a muncit ore suplimentare în februarie și martie anul trecut, lucru reglementat de ordinul MAI.

„Este primul exemplu din țară, zic eu că nu am mai auzit de așa ceva. Șefii, ca să își mențină scaunele, nu fac altceva decât să se bazeze pe acești oameni ca și cum ar fi sclavi pe plantația cuiva”, este de părereDoinel Malcoci, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Timiș.

A pierdut  în prima fază, dar a făcut recurs, iar sentința Curții de Apel este definitivă.

„S-a dispus obligarea IPJ Timiș la restituirea agentului de poliție ... a sumei de 1525 de lei”, susține Marius Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Timișoara.

„Reprezentanții IPJ Timiș au refuzat să ofere un punct de vedere, spun ănsă că cel mai probabil vor respecta sentința dată de judecători” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Polițistul din Timiș spune că l-au sunat deja mai mulți oameni ai legii din Dâmbovița care s-au lovit de aceeași problemă și care vor să isi recupereze în instanță banii pentru orele suplimentare.

Reporter: Vlad Ungar

Operatori: George Ștefăniță și Mihai Pop