Sari la conținut

OSCAR 2018. Peliculele care concurează pentru titlul de „Cel mai bun film într-o limbă străină”

Premiile Oscar se decernează încă din anul 1929, dar până în anul 1947 nu a existat o categorie a filmelor vorbite într-o limbă străină. Dintre cele 68 de premii decernate de atunci, 57 au mers către filme europene, iar Italia ocupă prima poziție, cu 14 Oscaruri. Spre deosebire de celelalte categorii, premiul la secțiunea cel mai bun film într-o limbă străină se acordă nu unei persoane anume, ci țării care l-a înscris.

Cele cinci filme nominalizate anul acesta la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină” vin din Chile, Liban, Rusia, Ungaria și Suedia.

1. „O femeie fantastică” vorbește direct și impresionant despre situația minorităţii transexualilor din Chile. Marina este o chelneriță și cântăreaţă aspirantă, îndrăgostită de Orlando, un bărbat cu 20 de ani mai în vârstă. Când Orlando moare pe neașteptate Marina trebuie să înfrunte nemulțumirile și suspiciunile familiei pentru care identitatea ei sexuală reprezintă un păcat și o perversiune dezgustătoare.
„O femeie fantastică” a câștigat Ursul de Argint la Berlinală în 2017, iar despre regizorul Sebastian Lelio se spune că încearcă să „atace” supremația lui Pedro Almodovar în cinematografia latină, atât prin stil, cât și prin temele nonconformiste alese.

2. „Insulta”, în regia lui Ziad Doueiri, spune povestea unei dispute care începe pe străzile Beirutului şi sfârşeşte la tribunal. O ceartă între un refugiat palestinian și un creştin naţionalist libanez devine o problemă naţională şi duce la un conflict dramatic între miliţia libaneză şi grupurile armate palestiniene.
„Insulta” aduce în prim plan traumele pe care le-a lăsat războiul din Liban dintre 1975 şi 1990 și a fost interzis de către autorităţile libaneze.

3. Christian este curatorul unui muzeu de artă contemporană și sprijină toate cauzele nobile care îi ies în cale. Uneori, însă, este dificil să trăieşti conform propriilor tale principii: răspunsul prostesc al lui Christian la furtul telefonului său îl aruncă într-o serie de situații jenante.
O producție nordică plină de umor care îi ironizează pe snobii din toată lumea, „Pătratul”, în regia suedezului Ruben Ostlund, a câștigat marele premiu la festivalul de la Cannes anul trecut.

4. „Despre trup și suflet” (Ungaria) este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă că au același vis în fiecare noapte. Ceea ce părea doar o întâmplare se transformă într-o frumoasă poveste, despre doi oameni care învaţă să-și exprime sentimentele în ciuda barierelor autoimpuse. „Despre trup și suflet” a câștigat Ursul de Aur la Berlinală în 2017, și reprezintă revenirea regizoarei Ildikó Enyedi pe scena cinematografiei europene, după 18 ani de absenţă.

5. În „Fără iubire”, Andrei Zviaghințev (Rusia) spune ca de obicei o istorie dezarmant de simplă: povestea unui cuplu aflat în plin divorț şi a copilului lor, un băiețel care dispare de acasă. „Fără iubire” este o peliculă sumbră despre pierdere: pierdere a iubirii, a speranţei, a sentimentelor materne, a umanităţii.  Filmul oferă în același timp și o oglindă a Rusiei contemporane și i-a adus lui Zviaghințev Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes, în 2017.

Despre ce șanse are fiecare dintre aceste filme a vorbit la emisiunea „Ca-n filme” Mihai Chirilov, director artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Urmăriți discuția în materialele video de mai jos: 

(prima parte a discuției cu Mihai Chirilov)

(partea a doua a discuției cu Mihai Chirilov)

Emisiunea „Ca-n filme” este difuzată în fiecare duminică la Digi24 de la ora16:30. Arhiva emisiunii, aici.

Toate știrile despre premiile Academiei Americane de Film le găsiți în secțiunea specială a site-ului Digi24.ro, Goana după aur.

Pe aceeași temă