Reacţii la retragerea Papei: nu vom mai avea papi pe viaţă, ci pe durată determinată

Data publicării:
1202 20papa 20clerici-48934

Dacă privim în urmă la declaraţiile şi acţiunile sale, decizia Papei nu trebuie să surprindă. Admiraţia pentru gestul similar al predecesorului său de acum şapte secole, Celestin al V-lea, precum şi simţul responsabilităţii pe care îl arată mereu justifică retragerea sa dintr-o poziţie cu sarcini imense, pe care nu dorea să le neglijeze.

„Se poate spune că, într-un anumit fel, Papa Benedict al XVI-lea a eliminat un tabu. Adică a întrerupt câteva secole de practică pentru ca să arate că o astfel de decizie nu e doar legitimă, ci probabil şi utilă, pentru ca Papa să poată să renunţe la însărcinarea sa şi să se retragă”, a spus cardinalul Andre Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris.

Citeşte şi:

Papa se retrage. Benedict al XVI-lea renunţă la Pontificat din 28 februarie

Benedict al XVI-lea renunță la pontificat, după aproape opt ani. Ce urmează?

Reacții la retragerea Papei

Clericii cred că un nou Papă va putea oferi mai mult bisericii şi comunităţii credincioşilor. „Suntem perfect conştienţi că avem de-a face cu cineva în deplină capacitate intelectuală. Dar am putut de asemenea să constatăm că - fiindcă s-a văzut pe parcursul tuturor deplasărilor Papei în diferite circumstanţe în care am fost martori în ultimele luni - că rezistenţa sa fizică a fost foarte solicitată”, a adăugat cardinalul Andre Vingt-Trois.

Hotărârea Papei Benedict al XVI-lea va influenţa viitorul bisericii catolice.

Papa a luat această decizie cu bun simţ. El a evaluat efectele acesteia în timp, asupra următoarelor pontificate. În urma lui cred că nu vom mai avea Papi pe viaţă, ci Papi pe durată determinată”, este opinia lui Sandro Magister, expert în problemele Vaticanului.

Papa Benedict al XVI-lea şi-a fixat drept priorităţi să consolideze identitatea Bisericii Catolice, să dea consistenţă mesajului ei, şi a dialogat deschis cu laicii. Şi-a asumat un rol sever şi dificil în eliminarea derapajelor de la morala creştină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri