Sari la conținut

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Curtea Constituţională se întruneşte vineri pentru validarea rezultatului

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Ziua de vineri, 7 noiembrie, este termenul limită pentru anunţarea şi validarea de către CC a rezultatelor primului tur.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Pe de altă parte, trei persoane au depus la CC sesizări prin care cer anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidenţiale, acestea urmând să fie analizate de judecătorii constituţionali în şedinţa de miercuri.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Cei trei cetăţeni care au depus aceste sesizări sunt Diana Fanea, Dragoş Nicolae Şaramet şi Irina Drăgan, au precizat, pentru Mediafax, surse oficiale. Aceştia au reclamat proasta organizate a alegerilor, neregulile, dar şi scandalurile care au însoţit alegerile prezidenţiale de duminică, au spus sursele citate.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Contestaţiile trebuie soluţionate până în ziua când se anunţă şi se validează de către CC rezultatele primului tur.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Rezultatele scrutinului sunt centralizate de Biroul Electoral Central. După votare şi centralizarea voturilor, Biroul Electoral Central înaintează la Curtea Constituţională procesul-verbal constatator pentru fiecare tur de scrutin.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. K. Iohannis: Ce s-a întâmplat în diaspora a fost bătaie de joc. Dacă toţi românii ar fi votat, i-am fi rupt din primul tur

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Curtea Constituţională validează rezultatul fiecărui tur de scrutin, asigură publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I, pentru fiecare tur de scrutin şi validează rezultatul alegerilor pentru preşedintele ales. Actul de validare se întocmeşte în trei exemplare - unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului prevăzut de Constituţie, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale legătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea voturilor, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. În cel de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur de scrutin, în data de 16 noiembrie.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Potrivit legii, Curtea Constituţională poate anula alegerile dacă votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

Cererea motivată de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice sau electorale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Radiografia unui scrutin în care diaspora a arătat din nou că există