Avion prăbușit în județul Buzău. Cine sunt cele două victime

Data actualizării: Data publicării:
avion nehoiu

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în judeţul Buzău, în apropiere de oraşul Nehoiu. Accidentul aviatic a fost anunţat la 112. Potrivit primelor informaţii, venite de la autorităţile care au ajuns la faţa locului, pilotul şi o a doua persoană aflată la bordul aparatului de zbor şi-au pierdut viaţa în urma impactului. Cauza tragediei urmează să fie stabilită, dar e posibil ca vremea să fi fost un factor important.

Citiți și: EXCLUSIV. Buzău - Primele imagini de la locul unde s-a prăbușit avionul

ACTUALIZARE 19.10: Una dintre victimele accidentului aviatic din judeţul Buzău este un om de afaceri din Cluj, Mihai Covaciu, cu proiecte în domeniul imobiliar, în timp ce celălalt bărbat era din Constanţa, Liviu Bucăţică, fratele Corinei Martin, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România. Ambii bărbaţi erau stabiliţi la Râşnov, scrie News.ro.

Surse din anchetă susţin că una dintre victimele accidentului aviatic de la Nehoiu ar fi omul de afaceri Mihai Covaciu, care ar fi derulat afaceri în domeniul imobiliar în Cluj-Napoca. Potrivit informaţiilor postate pe pagina sa de Facebook, bărbatul se stabilise la Râşnov.

Aceleaşi surse susţin că cealaltă victimă ar fi Liviu Bucăţică, şi el stabilit la Râşnov, dar originar din Constanţa. Acesta era fratele Corinei Martin, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT).

Identitatea celor doi nu a fost confirmată oficial de anchetatori până în acest moment.

ACTUALIZARE 18.54: Cercetările în cazul avionului prăbuşit la Nehoiu au fost preluate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, un procuror îndreptându-se spre locul accidentului în care au murit două persoane, a declarat miercuri pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma.

Potrivit sursei citate, din primele informaţii, victimele ar fi din Cluj-Napoca şi, respectiv, din Constanţa.

"Nu ştiu cine le-a dat aprobare de zbor, vremea era absolut imposibilă, ploua şi plafonul de nori era foarte jos", a mai spus Cozma.

ACTUALIZARE 17:10: Avionul a decolat de la Ghimbav și trebuia să ajungă la Constanța. Cauza tragediei urmează să fie stabilită, dar e posibil ca vremea să fi fost un factor important. Atât Sorin Stoicescu, expert în aviație, cât și pilotul Mihai Șerban, spun că alte posibile cauze ar fi lipsa de combustibil sau o defecțiune tehnică.

Avionul este un model Technam T 2008, avion relativ nou, produs în Italia. Este un avion cu dublă comandă, cu lungime de 7 metri, iar anvergura este de 9 metri.

ACTUALIZARE 16:40: Cauza prăbușirii ar putea fi vremea nefavorabilă, spune Gabriel Cozma, purtător de cuvânt al prefecturii Buzău. „Vremea a fost foarte rea încă din cursul nopții trecute. Deci în zonă a plouat non stop,” a declarat purtătorul de cuvânt al prefecturii Buzău.

„În acest moment au fost găsite două victime decedate lângă epava acestui aparat de zbor de mici dimensiuni. În jurul orelor 15.35, la dispeceratul 112 s-a primit un apel de urgență de la un localnic care semnala posibilitatea ca acest avion să fi căzut într-o zonă greu accesibilă din apropierea orașului Nehoiu. La fața locului au plecat imediat numeroase echipe ale pompierilor, ambulanței, jandarmeriei, poliției, ajutați de localnici coordonați de primarul orașului Nehoiu. Nu s-a raportat niciun survol în zona respectivă, am contactat autoritățile aeronautice și nu era vorba de niciun zbor oficial în zonă,” a precizat Gabriel Cozma, purtător de cuvânt al prefecturii Buzău.

Avionul s-a prăbuşit în zona satului Valea Nehoiului, care aparţine de oraşul Nehoiu, accidentul având loc într-o zonă greu accesibilă. Avionul implicat în accidentul aviatic este un model de aparat de zbor relativ nou, produs în Italia.

Condiţiile meteo au fost nefavorabile în zona de nord a judeţului Buzău începând de marţi seara, cu vânt şi precipitaţii. 

Alertă în judeţul Buzău, după ce un apel la 112 a anunţat prăbuşirea unui avion de mici dimensiuni. Forţele de ordine şi salvatorii au plecat spre locul indicat pentru a verifica dacă se confirmă informaţia.

Alerta a fost dată după ce un localnic din zona Nehoiu a sunat la 112 în jurul orei 15.30 şi a anunţat că a văzut un avion de mici dimensiuni prăbuşindu-se într-o zonă greu accesibilă din localitate.

”În urma unui apel prin 112, s-a semnalat faptul că exista posibilitatea ca un aparat de zbor de mici dimensiuni să fi cazut într-o zonă montană, greu accesibilă din zona Nehoiaşu-Valea Nehoiului. Apelantul la 112 susţine că a auzit un zgomot la o distanţă considerabilă, care ar putea fi un aparat de zbor de mici dimensiuni”, a transmis, miercuri, IGSU. 

Sursa citată a precizat că la nivelul judetului Buzău au fost alertate echipaje de pompieri, echipaje medicale, jandarmi şi poliţisti pentru derularea acţiunilor de căutare-salvare.

De asemenea, s-a luat legatura la unitatea de aviaţie din judeţul Buzău şi la Romatsa pentru verificarea zborurilor autorizate în zonă. 


În ultimii ani, în România au avut loc mai multe accidente aviatice, dintre care cel mai grav a fost la 22 februarie 1996, soldat cu nouă morţi. Un avion AN-24, aparţinând Autorităţii Aeronautice Civile Române, aflat în zbor tehnic, s-a prăbuşit la 15 km Nord-Est de Aeroportul Baia Mare. Cei şase ocupanţi, trei membri ai echipajului şi trei tehnicieni, au murit. De asemenea, impactul cu solul a provocat accidentarea mortală a trei lucrători ai unei cariere de piatră, scrie Agerpres. 

Anul acesta, pe 21 februarie, o aeronavă de şcoală şi agrement, cu două persoane la bord a aterizat forţat pe câmp, în zona aeroportului Tuzla, din cauze necunoscute. Aparatul de zbor era unul bimotor de tip Diamond Aircraft (DA) 42, iar accidentul a avut loc în apropierea pistei. Medicii au declarat decesul uneia dintre persoanele aflate în carlinga avionului. Persoana declarată decedată la bordul avionului era un elev, în vârstă de 50 de ani, care efectua un zbor de antrenament alături de instructorul şcolii de pilotaj de la Tuzla. Pilotul instructor a suferit mai multe traumatisme. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri