Andreea Moldovan: Sunt 6 indicatori de calcul ai grilei de carantinare în discuție. Decizia va fi luată marți

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan face o declarație de presa la Guvern
Fost secretar de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șase indicatori vor sta la baza deciziilor de instituire a carantinei locale, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, după o întâlnire cu reprezentanți ai INSP, DSU și experți în sănătate publică. Indicatorii fi decişi, în cursul zilei de marţi, după ce se vor face mai multe simulări, a precizat ea.

„Am covenit cu toţii că, fiind o infecţie atât de dinamică şi cu modificări atât de mari pe parcursul acestui an, datele pe care le folosim necesită periodic o actualizare sau o updatare. Drept pentru care ne-am gândit care ar fi indicatorii de calcul ai grilei de carantinare cei mai sugestivi pentru procesul epidemiologic, astfel încât să ştim că imaginea pe care ei ne-o vor oferi atunci când vor fi calculați va fi mult mai apropiată de realitate”, a spus Andreea Moldovan.

„Sunt şase indicatori, am avut încă două variabile în interpretarea acestora, drept pentru care ne-am înțeles că vom face simulări, iar mâine la ora 13.00 ne vom înâlni ca să tragem concluzia finală. Sunt indici de evoluție, de trend evolutiv, de rată de incidență, de capacitate de testare, număr de cazuri pe unitate teritorială, cu focar sau fără focar. „Sunt nişte indicatori tehnici”, a precizat Andreea Moldovan.

Moldovan a mai spus că ar fi nevoie de mai multe teste efectuate în țară, inclusiv în județele în care se testează mai puțin în prezent, pentru a avea o situaţie cât mai apropiată de realitate a transmiterii coronavirusului în comunitate.

Duminică seara, la Digi24, Moldovan a spus că aglomerarea spitalelor ar trebui să conteze mai mult, iar rata de pozitivare să fie luată în calcul la decizia instituirii carantinei.

„Ce vrem să discutăm este ca această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării secțiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 locuri de terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total”, a spus Moldovan.

„De asemenea, mi-aș dori să introducem și un indicator care să ne arate gradul de testare, pentru că noi știm că ne-ar trebui cam 500 teste la 100.00 de oameni ca să ne putem face o imagine semnificativ statistică a ceea ce se întâmplă în populație. Or, sunt județe unde nu avem acest număr de teste”, a adăugat ea.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri