Ce scrie presa internaţională despre protestele din România

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PROTEST - REZIST - PIATA VICTORIEI
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Au fost proteste, miercuri seară, în București și în mai multe orașe din țară din cauza modificărilor la codurile penale. Zeci de mii de oameni au demonstrat în toată ţara şi au acuzat Puterea că vrea să-i protejeze pe infractori. Evenimentul a fost relatat și de presa internațională.

BUCURESTI - PROTEST - REZIST - PIATA VICTORIEI
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Mii de oameni protestează în România față de diluarea luptei anticorupție”, titrează The Washington Post, care precizează că „protestatarii antiguvernamentali, furioși din cauza noii legislații, despre care susțin că va facilita corupția la nivel înalt, au avut o scurtă ciocnire cu poliția”.

Publicaţia americană scrie din primul paragraf şi despre jurnalistul german Paul Arne Wagner, care a fost dus la secţia de poliţie.

Un articol a fost publicat şi pe site-ul celui mai mare post de ştiri din Franţa.

Demonstraţiile au loc după ce Parlamentul a adoptat amendamente la codul de procedură penală. Schimbările reduc numărul infracțiunilor pentru care o persoană poate fi arestată preventiv și limitează durata investigației”, scriu jurnaliștii de la France24.

Pe de altă parte, agenția Reuters a publicat o analiză în care arată că PSD duce un atac de tip „blitzkrieg” asupra justiţiei. În articol se menţionează că intervenţiile PSD în sistemul judiciar au provocat cele mai mari proteste în România de la revoluţia din 1989 şi că modificările au fost criticate atât de Comisia Europeană cât şi de Departamentul de Stat al SUA.

Făcând referire la declaraţiile mai multor magistraţi şi experţi, în analiza Reuters se arată că modificările „aprobate în grabă” vor afecta toate investigaţiile şi vor face pedepsirea infractorilor mult mai dificilă.

Reuters mai notează că zeci de membri PSD, printre care şi liderul Liviu Dragnea, se află sub investigaţie pentru fapte de corupţie şi că ei s-au folosit de majoritatea din Parlament pentru a scăpa de acuzaţii, susţinând că ele sunt rezultatul unui complot al opoziţiei pentru a-i discredita.

De altfel, mai multe publicații din întreaga lume au preluat articolul de la agenția Associated Press, care face referire la faptul că protestatarii au strigat „PSD, ciuma roșie” și menționează marile orașe în care au avut loc proteste: Brasov, Sibiu, Cluj, Timișoara și Iași.

Înfinal, AP amintește și de condamnarea fostului ministru și deputat PSD Dan Șova, la 3 ani de închisoare. Decizia este definitivă.

Citiți și

VIDEO. Jandarm filmat când calcă cu intenție un bărbat aflat la pământ

Mărturia jurnalistului german ridicat de jandarmi. Ce s-a întâmplat la secția de poliție

VIDEO. Momentul în care jurnalistul german este săltat de forțele speciale ale Jandarmeriei

VIDEO. Membru USR care strângea semnături pentru „Fără penali în funcții publice”, ridicat de jandarmi

Jandarm filmat în timp ce folosea spray-ul cu piper pe ascuns, în mijlocul protestatarilor

FOTO VIDEO. Imagini de la violenţele din Piaţa Victoriei

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi solicită audierea ministrului de Interne şi a şefilor Jandarmeriei în Comisia de Apărare

Profesor la Oxford: Se mimează o democraţie care se transformă într-un sistem totalitar

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri