Ce se întâmplă în centrele de vaccinare cu AstraZeneca? O româncă din Italia a profitat că nu mai este nevoie de programare

Data publicării:
femeie care da o declaratie intr-un centru de vaccinare
Livia Opriș locuiește de 18 ani în Italia, dar a profitat că în România nu mai este nevoie de programare pentru AstraZeneca și și-a făcut pe loc vaccinul Foto: captură video Digi24

În centrele de vaccinare cu AstraZeneca e aproape pustiu, după ce publicitatea proastă de care a avut parte acest vaccin, în ciuda succesului său din Marea Britanie, pare să-l condamne la eșec. În România, sunt și centre de vaccinare unde a început încă de marți procedura de imunizare fără programare pe platformă. Acolo oamenii se prezintă doar cu buletinul și se pot vaccina. Unii profită de această oportunitate.

Livia Opriș locuiește în Italia de 18 ani. Își dorea să facă vaccinul încă de când a apărut, dar nu a avut ocazia. Imediat ce a aflat că în România se poate imuniza fără programare, s-a prezentat la centrul din Baia Mare. Femeia nu are dubii în privința serului AstraZeneca. S-a imunizat cu speranța că totul va fi bine și că vom reveni la normalitate.

„Mama de 75 de ani a făcut AstraZeneca. A făcut puțină febră, 37. Fiica mea, în schimb, a făcut Pfizer și a făcut febră mai mare ca de la AstraZeneca”, spune Livia Opriș. 

Citiți și: Un studiu arată că bătrânii au același nivel de anticorpi după prima doză cu vaccinurile AstraZeneca şi Pfizer

În Maramureș există suficiente doze de vaccin, astfel ca doritorii pot sa vină la centrul din Baia Mare sau la cel din Sighet, chiar și fără programare.

Cererea este scăzută însă, în toată țara. Ba chiar, din lipsă de doritori, mai multe centre au decis să înlocuiască fluxul de vaccinare cu AstraZeneca.

Dacă la începutul campaniei de vaccinare în România în fața unui centru de vaccinare din Timișoara se formau cozi ale oamenilor care voiau să se vaccineze, acum curtea este goală și numărul a scăzut considerabil. Tocmai din acest motiv, din 19 aprilie în acest centru de vaccinare se va folosi doar serul Moderna.

Sunt mii de locuri disponibile pentru vaccinarea cu AstraZeneca, însă nu există doritori. De exemplu, numai la un centru din Timișoara sunt peste 2.800 de locuri disponibile.

„Am început cu 7 fluxuri funcționale, după perioada un pic neagră a acestui vaccin, am funcționat cu 3 fluxuri, iar acum am revenit la 6 fluxuri. Programări noi din păcate sunt foarte puține, majoritatea oamenilor care vin în centru se prezintă pentru rapel”, spune Ștefan Stanciugelu, coordonatorul centrului de vaccinare.

Și nici numărul celor care vin să facă a doua doză a vaccinului nu este prea mare. Sunt persoane care au renunțat.

„Nu mi s-a întâmplat nimic după prima doză, așa că nu avea ce să se întâmple la a doua”, spune un bărbat venit să facă rapelul cu AstraZeneca.

Întrebat ce sfat ar avea pentru oamenii care nu s-au vaccinat, este categoric: „Să se vaccineze, să scăpăm odată și să revenim la normal”.

„Nu știu ce ar fi problemă, la 1 la un milion sau cât zic ei că ar fi, să trecem peste chestia asta”, spune un alt bărbat venit la vaccinare.

În Timiș există în acest moment 11.000 de locuri disponibile pentru AstraZeneca.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri