Valeriu Gheorghiță: Rapelul cu AstraZeneca a început luni. Peste 95% din cei programați s-au prezentat

Data publicării:
Un cadru medical umple o seringă cu ser dintr-o doză AstraZeneca.
Doză de vaccin AstraZeneca. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că administrarea rapelului persoanelor imunizate cu AstraZeneca a început din 12 aprilie, iar peste 95% dintre cei programaţi s-au prezentat.

„A început de ieri rapelul persoanelor cu vaccin de la AstraZeneca. Pot să vă dau exemplul zilei de ieri, peste 95% din cei programaţi la rapel s-au prezentat. Reamintesc faptul că o bună parte dintre persoane au avut posibilitatea să facă rapelul chiar înainte de săptămâna a opta din diverse motive. (...) Poate sunt persoane care au dezvoltat infecţia cu SARS-CoV-2 şi nu reiese din statistica pe care am regăsit-o la celelalte tipuri de vaccinuri. Noi apreciem, cel puţin în baza datelor înregistrate în ziua precedentă, un număr corect, un număr optim de persoane care s-au programat pentru cea de-a doua doză şi cred că a fost decizia înţeleaptă pe care persoanele respective au luat-o”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Şeful CNCAV a precizat că, în momentul de faţă, pentru doza de rapel cu AstraZenca, experţii români au stabilit un interval de opt săptămâni, însă acesta este „mai larg”, între patru şi 12 săptămâni.

„Ceea ce s-a observat din datele existente, cu cât perioada la care facem cea de-a doua doză de AstraZeneca este mai mare, la interval de opt săptămâni, chiar mai mult, până la 12 săptămâni, cu atât răspunsul imun este mai bun”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, în cazul celor care au primit o doză de AstraZeneca şi care nu mai doresc rapelul cu acelaşi vaccin, în baza datelor existente până la acest moment, nu este recomandat ca a doua doză să fie de alt tip de ser anti-COVID.

„Rapelul cu alt vaccin nu este în momentul de faţă susţinut de dovezi ştiinţifice, mai mult decât atât, OMS a precizat cât se poate de clar că nu avem o bază ştiinţifică pentru a recomanda asocierea de vaccinuri care folosesc tehnologii diferite. Cu siguranţă că în perioada lunilor următoare vom avea acces la acele date, însă, astăzi, nu avem, repet, un fundament ştiinţific pe baza căruia să luăm aceste decizii”, a indicat preşedintele CNCAV.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri