Video Cîmpeanu: Nu e corect să închidem școlile. E și varianta scurtării semestrului 2 cu o săptămână și datele Evaluării Naționale să rămână

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut noi precizări, la Digi24, despre structura anului școlar. Cîmpeanu susține că va propune încă o variantă și anume scurtarea cu doar o săptămână a semestrului al doilea, iar acest lucru va permite organizarea Evaluării Naţionale la datele inițiale, adică să înceapă pe 22 iunie. Mai mult, ministrul spune că nu este corect să se închidă școlile, pentru că în interiorul unităților de învățământ regulile sunt respectate. 

"Mâine, în cadrul Comitetului pentru Dialog Social, în care consultăm reprezentanţii profesorilor, elevilor, părinţilor, voi propune varianta reducerii cu o săptămână a celui de-al doilea semestru. Dacă această variantă va fi acceptată înseamnă că examenele naţionale vor rămâne exact aşa cum au fost planificate şi nu vom mai avea problema de predictibilitate. Mai exact, Evaluarea Naţională pentru toţi elevii clasei a opta ar urma să înceapă pe data de 22 iunie, prima zi după sărbătoarea de Rusalii, şi pe parcursul a trei zile, 22, 23 24 iunie să se deruleze Evaluarea Naţională aşa cum a fost planificată, nicio modificare. Săptămâna următoare, începând cu data de 28 iunie, aşa cum a fost planificat să se deruleze Bacalaureatul. Această variantă are avantajul că nu modifică nimic din examenele naţionale. Are, de asemenea, avantajul, pot spune, că nu duce finalul anului şcolar pentru clasele de la clasa pregătitoare până la clasa a şaptea şi de la clasa a noua până la clasa a unsprezecea în afara lunii iunie", a spus Cîmpeanu, la Digi24.

Această a doua variantă care va fi propusă joi ar înseamna o prelungire de o săptămână a semestrului al doilea. 

"Ar însemna o prelungire de o săptămână, în loc să se încheie pe data de 18 iunie s-ar încheia pe 25 iunie. Având în vedere că este un an atipic, cred că putem să facem acest efort de compromis între nevoia de asigurare a protecţiei sanitare şi nevoia de educaţie. Este varianta cu care Ministerul Educaţiei se va prezenta mâine în Comitetul pentru Dialog Social. Dacă această variantă va fi agreată, oricum va trebui să decidem într-un fel, pentru că începutul vacanţei, data de 2 aprilie este foarte aproape”, a mai precizat Ministrul Educației.

Citește și: Cîmpeanu: Luna de vacanță a fost solicitată de Ministerul Sănătății. Nu a fost semnat un ordin, așteptăm propuneri dacă sunt mai bune

Sorin Cîmpeanu a precizat, de asemenea, că nu este corect ca școlile să fie închise, în condițiile în care măsurile impuse sunt respectate și există un pericol minimum de infectare cu Covid-19. 

"Nu este corect să închidem școlile. Nu este corect pentru că în școli măsurile se păstrează cel mai riguros. Și așa am avut pierderi educaționale foarte mari. Sunt pierderi ce țin și de partea emoțională a elevilor", a mai spus Ministrul Educației. 

Vacanța de primăvară 2 aprilie - 4 mai, propunerea inițială a Ministerului Educației

În 2 aprilie, copiii ar urma să intre în vacanță până în 4 mai, iar anul școlar să se încheie în 2 iulie, nu în 18 iunie, așa cum era structura inițială, potrivit propunerii inițiale a Ministerului Educației.

„Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a spus inițial Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Iohannis: Propunerea privind vacanța de Paști, acceptabilă. Îi înțeleg pe părinți, dar niciun sacrificiu nu e prea mare pentru sănătate

Altă propunere este ca examenul de Bacalaureat să se desfășoare în perioada 28 iunie-1 iulie, cu afișarea rezultatelor finale pe 9 iulie, în timp ce Evaluarea Națională să aibă loc în perioada 5-8 iulie. 

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri