CTP, despre revolta de la Ditrău: Un ins care îi vrea plecați pe cei doi singalezi vorbea o „română de grohotiș”

Data actualizării: Data publicării:
ditrau brutarie brutari sri la
Foto: Captură Digi 24

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 revolta din comuna harghiteană Ditrău, unde doi muncitori dintr-o brutărie, veniți cu contracte legale din Sri Lanka, au părăsit localitatea, obligați fiind de locuitori să se mute în altă comună. În plus, sătenii cer patronului brutăriei să renunțe la ei. Gazetarul spune că atitudinea locuitorilor este „esența orbanismului”, cu referirea la politica anti-imigrație a guvernului ungar condus de Viktor Orban. De asemenea, gazetarul se întreabă de ce nu intervin autoritățile statului, din moment ce cei doi oameni au fost goniți din comună și li se încalcă dreptul la ședere.

Cristian Tudor Popescu: Nu le e frică că schimbă cultura, poate cultura de microbi. Se tem că ne aduc boli. În niciun caz cuvântul „cultură” nu se referă la ceea ce de obicei înțelegem. „Cultură” se referă la violarea femeilor, de pildă. Asta e ideea, că ăia vin cu asta. „Cultură” înseamnă obiceiuri de care trebuie să ne păzim femeile și copiii, aia e „cultură” în capul respectivului care de altfel nici nu vorbea românește, ci ungurește.

Acum se adresa țării întregi, întrebat fiind despre un caz care interesează întreaga Românie. Și omul a vorbit în maghiară. Bun. Eu nu fac decât să constat că acest ins care se temea de sri-lankezi, „negrii” ăștia, „țiganii” ăștia... asta era în capul lui. Ăștia vin aici să ne aducă boli, să ne violeze femeile și în general să ne facă numai rău. Ei vor fi vinovați de toate relele din comunitatea noastră.

CTP: Unul vorbea un soi de românească de grohotiș

A mai vorbit un ins înainte. Ăsta vorbea un soi de românească de grohotiș. Nu vorbea ungurește, ci o româneasă de grohotiș, de genul: „aceștia oameni de pâine facă nu vrem din mâna lor”. „Facă nu vrem din mâna lor”, așa vorbea. Deci doar constat că înșii care au dorit expulzarea neîntârziată a acestor muncitori care își văd de treaba lor, care muncesc, după cum spun patronii, foarte bine și care au venit să muncească pentru că nu au vrut maghiarii, românii din zonă să muncească acolo. Oamenii ăștia nu au venit de plăcere aici. Au venit pentru că sunt foarte săraci și pentru că salariul de aici e foarte mare pentru ei.

În schimb, cei care au spus că sunt muncitori foarte buni, „nu avem nicio problemă cu ei, sunt și ei oameni”... ăștia vorbeau fie românește curat, fie românește cu accent maghiar, dar bine. Fac o observație.

Înseamnă că aici este vorba de o propagandă băgată în capul unora care, firește, nu se referă la sri-lankezi. Nu vin în fiecare zi sri-lankezi în România să muncească într-o brutărie. Se referă la străini, și anume la nemaghiari. Că propaganda asta e la doi pași, și acolo se spune limpede: „în afară de maghiari, restul nu prea sunt oameni, numai maghiarii sunt”. Asta este esența orbanismului, a propagandei din Ungaria.

Acolo, în primul rând ar fi trebuit să intervină organele statului român. Oamenii aceia au fost terorizați, au fost scoși din locuințele lor și siliți să fugă „din țară”. Nu au fugit din țară, au fugit din Ditrău, așa cum au fugit atâția oameni pe glob din țări în care erau hăituiți, așa cum au fost hăituiți acești doi oameni. Și autoritățile române permit asta? Cum adică?

CTP: Este vorba despre o infracțiune care ține de drepturile omului

Acum este vorba despre o infracțiune care ține de drepturile omului. Oamenii aceștia au fost împiedicați... există un drept la muncă, există un drept la locuire. Oamenii ăștia stăteau în niște case cu chirie și au fost izgoniți. De către cine? De către cetățenii din sat în frunte cu preotul. Și aici trebuia să intervină primarul, că l-am văzut pe domnul primar vorbind tot așa - „Pace vouă!” -, și spunând că e vorba de un conflict cu patronii, de fapt. Că nu au nimic cu oamenii ăștia, ci cu patronii. Păi, dacă aveau conflict cu patronii, cetățenii, puteau de pildă să nu le mai cumpere pâinea. Poți să faci asta, este absolut democratic, e alegerea ta. Dacă nu îți place de patron nu le mai cumperi pâinea, nu izgonești niște oameni care muncesc cinstit și legal și au acest drept. De ce nu intervin autoritățile, ce așteaptă? Autoritățile române – prefect, primar, poliție... Doi oameni au fost hăituiți. De ce nu intervin?

Citiți și:  CTP: Dragnea este Contele de Monte-Cristoiu. Cum explică gazetarul declarația fostului lider PSD că „Prețul era România”

CTP, despre reformarea PSD: A fost, este și va fi un partid comunistoid, dictatorial. Nu poate să funcționeze altfel

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri