Editură unică pentru manuale. Cine ar putea da peste cap planurile lui Liviu Pop

Data publicării:
manuale carti

Ministrul Educaţiei a găsit soluţia pentru ca elevii să nu mai înceapă şcoala şi anul viitor fără manuale. Toate cărţile vor fi tipărite de o singură editură, a statului. Se revine astfel la sistemul la care s-a renunţat odată cu liberalizarea pieţei pentru manuale, din anii 90.

Criza manualelor care afectat an de an generaţia de elevi care a intrat în această toamnă în clasa a V-a e motivul invocat de ministrul Educaţiei pentru a reveni la realizarea manualelor de către o editură unică.

„Societatea Editura Didactică și Pedagogică va fi înființată ca societate comercială pe acțiuni, de interes național, cu capital de stat integral, în subordinea Ministerului Educației, prin reorganizarea Regiei Autonome Didactică și Pedagogică. Ea va realiza manuale școlare la solicitarea directă a Ministerului Educației Naționale pe bază de contract”, a anunțat ministrul Liviu Pop.

Directorii editurilor care au realizat manuale în ultimii ani sunt scandalizaţi de această decizie.

„O singură editură va elimina concurenţa, va elimina calitatea, iar de cele mai multe ori, cei care vor fi aleşi ca autori sau ca redactori vor fi aleşi pe alte criterii decât celoe profesioanle. Conducerea, aşa cum este ea într-o întreprindere de stat, birocratică şi de multe ori clientelară, nu ar fi în stare să realizeze manualele pe care acum, în clasa a V-a, autorii şi editorii le pun pe băncile şcolilor, cred că ar fi un pas uriaş înapoi”, spune Costin Diaconescu, director la editura CD press.

„O editură unică nu este benefică sistemului educaţional românesc, foarte mulţi autori vor dispărea din competiţie. Practic, editurile au investit resurse considerabile, şi-au specializat resursa umană şi au reuşit să aibă în timp cadre calificate de specialitate. Acum, lipsind această piaţă, fiind confiscată propriu-zis, aceşti oameni vor ieşi sistem şi se va pierde o resursă preţioasă”, spune și Cristian Gresanu, directorul editurii Corint.

Proiectul guvernamental prin care Editura Didactică şi Pedagogică să redevină unicul realizator de manuale şcolare mai are nevoie şi de avizul Consiliului Concurenţei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri