Rectorul SNSPA despre ordonanţa privind cercetarea: E în opoziţie cu ce se întâmplă azi în Europa şi în lume

Data publicării:
remus pricopie la digi24 captura-1

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, consideră că propunerea de act normativ privind cercetarea este „greşită pe fond, ca principiu de gândire a unui sistem naţional de cercetare, în opoziţie cu ceea ce se întâmplă azi în Europa şi în lume”.

„Această propunere de act normativ a existat şi în timpul mandatului meu. Nu am susţinut-o deoarece este greşită pe fond, ca principiu de gândire a unui sistem naţional de cercetare, în opoziţie cu ceea ce se întâmplă azi în Europa şi în lume”, a scris Pricopie, joi, pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

În opinia sa, „nu este bine” ca în luna august să se schimbe „legea fundamentală a cercetării din România”, prin ordonanţă, fără „o consultare serioasă”.

„Îi sugerez domnului Nicolae Burnete, ministrul Cercetării, un profesionist al învăţământului superior, pe care l-am avut în echipă în perioada mandatului meu de ministru, să verifice cine a redactat acest proiect de ordonanţă. Dacă va investiga acest lucru, cu siguranţă "se va face lumină" şi va înţelege imediat ale cui interese poartă documentul respectiv. Din păcate, nu pe cele ale cercetării româneşti”, a afirmat rectorul SNSPA.

Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat luni că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor '90 din cauza intenţiei Guvernului de a adopta ordonanţa privind activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, publicată pe site-ul Ministerului Cercetării şi Inovării.

În replică, reprezentanţii MCI au susţinut că au luat act cu surprindere de „avertismentul” public lansat de şeful statului şi au precizat că se „încearcă o dezinformare”.

Potrivit MCI, în propunerea de act normativ s-a statuat că orice formă de finanţare se face în sistem competiţional, orice propunere de program/proiect fiind evaluată şi ierarhizată. Mai mult, după cum au arătat reprezentanţii MCI, neadoptarea actului normativ va conduce ca, la sfârşitul anului 2018, Ministerul Cercetării să nu mai poată deschide o nouă competiţie pentru Programul Nucleu, făcând ca în 2019 şi în următorii ani acest instrument de finanţare să nu mai fie funcţional.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri