BONTON. Eroii șic ai României: Jean Negulesco

Data actualizării: Data publicării:
monroe-52660

„Marilyn Monroe este visul împlinit al oricărui barbat din lumea largă" este complimentul pe care îl făcea Jean Negulesco, într-o declarație de presă, actriței sale preferate. Jean Negulesco este de fapt Ion Negulescu din Craiova. Al treilea membru al grupului de prieteni și fotografi români ai divei.

Ion Negulescu s-a născut în 1900 la Craiova, în familia unui proprietar de hotel din Bănie care mai avea patru fete. În gimnaziu, Ion câștigă un premiu la desen și tânărul înțelege că vrea să fie artist. Tatălui său, un negustor cu vocație, nici prin gând nu-i trece să-și lase singurul fecior să o ia pe căi boeme.

În timpul Primului Război Mondial, Ion, adolescent, fuge de acasă și pleacă pe frontul din Moldova. Aici îl întâlnește pe George Enescu și-i dăruiește acestuia un portret. Compozitorul îi spune puștiului din fața lui că are talent și-i cumpără lucrarea la un preț foarte bun pentru acea vreme. Putea să-și ia trei cai cu banii primiți de la Enescu.

Pentru Ion, încurajările marelui maestru violonist sunt un semn. Iar decizia este luată. Ion din Craiova pleacă la București la Belle Arte. Părintele speriat și dezamăgit mai speră la o ultimă șansă ca să-și atragă fiul rătăcitor în afacerea pe care o construise. Îl ademenește cu o călătorie prin Europa. În 1920, Ion ajunge la Paris. Este înnebunit de luminile orașului și de șarmul creativ din buricul bătrânului continent. Așa că...rămâne aici.

Batrânul Negulescu își dezmoștenește fiul, dar fără niciun rezultat. Ion devine Jean. Pictor, elev al lui Brâncuși și prieten cu Picasso, Tristan Tzara, Jean Cocteau și Modigliani. Învață, lucrează, pictează și-și găsește și un loc de muncă, fiind scenograf. Mai câștiga un ban spălând vase, vânzând lucrări, oferind servicii de companie doamnelor, desenând, făcând caricaturi celebrităților vremii.

Pentru o scurtă perioadă lucreaza la Nisa, la hotelul românului Negresco. Dar este dat afară dupa ce seduce o clientă fidelă a hotelului, fiica unui miliardar american. Jean pleacă împreună cu americanca în Statele Unite și în 1927 are o expoziție personală la New York. Urmează câteva expoziții la Los Angeles, o ofertă de colaborare ca scenograf cu Warner și așa începe cariera lui spectaculoasă la Hollywood.

Americanca este părasită rapid, pentru că Jean știe sufletul femeilor și are un succes nebun la „zâne".

Hollywwod-ul îi scoate în față femei celebre, iar maestrul se iubește cu Veronica Lake, Faith Domergue, Sidney Fox, Binnie Barnes, Carole Landis, Anita Colby, Lynn Baggett.

„Este femeia cu care visezi și trebuie să-ți înșeli nevasta”

Dar cea mai cunoscută amanta a lui Jean din Craiova rămâne Marilyn Monroe. Actrița a fost recomandată lui Negulescu de către bunul lui prieten de la revista Life, John Florea. După probe, Marilyn este aleasă pentru un rol principal în „How to Marry a Millionaire", alaturi de Lauren Bacall.

Pe perioada filmărilor, între Jean și diva blondă se înfiripă o poveste de dragoste.

„Monroe e visul împlinit al oricărui bărbat din lumea largă. Este femeia cu care visezi și trebuie să-ți înșeli nevasta. Mort să fii, să nu te înnebunească", spunea Jean despre superba lui muză și iubită.

După „Cum să te măriți cu un milionar", cariera lui Marilyn a facut istorie, iar Jean din Craiova a devenit unul din cei mai importanți regizori de la Hollywood, cu 12 nominalizări la Oscar pentru „Johnny Belinda" și un BAFTA pentru „How to marry a millionaire".

Singurul român get-beget care a avut Hollywood-ul la picioare și al treilea român care a învățat-o pe Marilyn să fie divă.

Material realizat cu sprijinul eroiiromanieichic.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri