Cazul Măciuca. Avocatul Poporului, anchetă privind pacienții legați de pat

Data actualizării: Data publicării:
legat de pat mic

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă în cazul unor pacienți care ar fi fost legați cu chingi de paturi și bănci la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca, județul Vâlcea, relatează Agerpres.

poza-mare

Instituția s-a autosesizat după ce în presă au apărut imagini din interiorul Centrului Neuropsihiatric Măciuca, în fotografii se văd bolnavi legați, unii dintre ei cu răni la glezne. Investigația a fost publicată inițial pe site-ul tolo.ro.

Conform acelui articol, "cei care ar trebui să aibă grijă de ei sunt infirmierii, însă aceștia lucrează la casa directorului Sergiu Smărăndoiu. Directorul recunoaște că imaginile sunt din centru, însă susține că sunt trucate și că cineva ar vrea să-l compromită".

Avocatul Poporului adaugă că informațiile apărute miercuri în presă relevă că directorul Centrului a fost demis, iar doctorul de medicină legală a fost sancționat cu zece la sută din salariu, pe o perioadă de trei luni, conform declarației directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea, în subordinea căreia se află Centrul.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a preluat două cauze în care se efectuează cercetări cu privire la modul în care erau îngrijiți și tratați beneficiarii unor centre de boli psihice din județul Vâlcea, precum și cu privire la o serie de decese survenite în aceste centre.

Dosarele au fost înregistrate inițial luni la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești și s-au constituit ca urmare a informațiilor difuzate luni și marți de presă.

Ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu, a cerut atât Corpului de Control al Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cât și Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, verificarea situației de la centru și luarea măsurilor legale ce se impun în urma celor constatate, a precizat miercuri Ministerul Muncii.

Totodată, DGASPC Vâlcea a demarat o anchetă administrativă, iar Consiliul Județean Vâlcea a sesizat Comisia de Disciplină constituită la nivelul Consiliului Județean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri