După viscol a venit gerul. -21 de grade Celsius s-au înregistrat la Vaslui, -15 în Bucureşti. Numeroase drumuri sunt în continuare blocate

Data publicării:
viscol-1

Codurile de vreme rea au expirat, dar sute de localităţi sunt în continuare izolate. Nu se circulă pe 18 drumuri naţionale şi nici pe Autostrada Soarelui între Lehliu şi Feteşti. Între timp, sudul ţării a fost lovit de ger, iar cel mai frig a fost joi spre vineri noapte la Vaslui: -21 de grade Celsius. La Miercurea Ciuc, Focşani, dar şi la Bucureşti au fost -15 grade.


A trecut viscolul, dar peste 200 de localităţi sunt încă izolate. La ora 6:00, 18 drumuri naţionale erau încă închise. Nu se circulă nici pe Autostrada Soarelui, pe tronsonul Lehliu - Feteşti. Gerul îngreunează operaţiunile de curăţare a drumurilor şi deszăpezire în zonele izolate.

Frigul a pus stăpânire pe toată ţara. La Vaslui au fost -21 grade Celsius, în timp ce la Miercurea Ciuc, Focşani şi Bucureşti s-au înregistrat -15.

În Moldova, temperaturile ar mai putea să scadă în cursul zilei de vineri, până la o minimă de -22 de grade. Vântul împrăştie norii, care în mod normal acţionează ca o pătură şi păstrează valorile termice la cote suportabile. Este ger în majoritatea regiunilor extracarpatice, iar în Capitală s-au atins -15 grade.

Vineri ninge, dar slab cantitativ, în regiunile extracarpatice, iar vântul mai depăşeşte doar trecător 50 km/oră în sudul ţării. Însă în majoritatea zonelor ziua este friguroasă. Temperaturile maxime se menţin sub pragul de ger în Moldova, până la -14 grade, dar ating 4...5 grade în vest, unde apare şi soarele.


Şcolile rămân închise

Şcolile din 14 judeţe şi din Capitală rămân închise şi vineri. Ministerul Educaţiei a decis să suspende cursurile în unitaţile de învăţământ din zonele afectate de vremea rea, în condiţiile în care de luni începe vacanţa intersemestrială de o săptămână.


Mai multe viroze

Schimbările bruşte ale vremii au dus la o creştere a numărului de îmbolnăviri. Cazurile de gripă şi infecţii respiratorii sunt cu 8% mai multe ca anul trecut. Situaţia se poate agrava pentru că, după ninsori şi viscol, România este lovită de un val de ger.

În ultima săptămână au fost înregistrate cinci cazuri confirmate de gripă, crescând numărul de cazuri la 19 de la începutul lunii decembrie şi până pe 28 ianuarie în toată ţara. Cele mai multe s-au înregistrat la Sibiu, unde medicii au tratat patru cazuri de gripă severă. În judeţul Covasna, conducerea Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe a limitat drastic accesul vizitatorilor în secţia de Pediatrie, după ce au fost internaţi 169 de copii cu afecţiuni respiratorii doar în ianuarie, cu 30% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Facturi mai mari

Temperaturile scăzute din ultima perioadă şi scumpirea gazelor se vor resimţi direct şi în buzunare. Facturile la întreţinere vor creşte:


Bucureştiul, eliberat de nămeţi

Tone de zăpadă au fost ridicate de pe bulevardele şi soselele Capitalei. Toată noaptea, pe ger de -15 grade, muncitorii au încărcat în basculante nămeţii care îngreunau traficul. Aceştia au fost duşi în afara Capitalei, unde se vor topi, la primăvară.

La acţiunea de deszăpezire au contribuit şi lucrătorii Poliţiei locale, care au deviat temporar circulaţia pentru ca activitatea utilajelor să nu fie îngreunată. Unde s-a impus, au mutat temporar autovehiculele. Înarmaţi cu lopeţi, muncitorii au lucrat cot la cot cu utilajele.

Zăpada colectată a fost mutată pe terenuri special amenajate la periferia Bucureştiului. Două dintre acestea se află în zonele Petricani şi Dobroeşti.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri