Sari la conținut

Jurnalist sârb, despre proteste: Arată ca o sărbătoare

Imaginile cu oamenii ieşiţi în stradă, în urmă cu 28 de ani, să lupte împotriva regimului Ceauşescu, au fost imediat asociate cu noile proteste din Bucureşti, de către reprezentanţii televiziunilor din Balcani. Decizia editorială s-a luat rapid, trimitem echipe în România!

Bostian Anzin, jurnalist RTV, televiziunea naţională Slovenia: „Din momentul în care am văzut că sunt mase mari de oameni, ne-au revenit foarte multe amintiri din vremea lui Ceauşescu şi ne-am dat seama că va urma ceva important. Am venit aici, am ajuns joi şi am văzut tot ce s-a întâmplat de atunci.”

Milos Milic, jurnalist SBC, televiziunea naţională Serbia: „Sunteţi o ţară vecină, o regiune mare şi importantă. De asemenea, aţi avut alegeri acum câteva luni, aţi ales un guvern nou şi acum vedem proteste uriaşe antiguvernamentale aici la Bucureşti şi în toată România. Suntem interesaţi pentru că este ceva important la nivel de Europa şi evident că ne interesează tot ce se întâmplă în regiune. Şi bineînţeles, toţi ne amintim imaginile de acum 26 de ani, protestele uriaşe care au dus la căderea lui Ceauşescu şi aceste imagini ne-au adus de fapt înapoi aici.”

Modul în care românii protestează i-a impresionat pe jurnaliştii cu experienţă.

Bostian Anzin, jurnalist RTV, televiziunea naţională Slovenia: „În primul rând mi s-a făcut pielea de găină ieri seară când dintr-o dată a fost linişte. 300.000 de oameni care tac nu este ceva ce vezi în fiecare zi. Apoi, faptul că s-a cântat imnul naţional, cred că totul a fost foarte "berlinez". Am lucrat mult la Berlin şi cam aşa se fac protestele şi acolo, dar nu pot compara acest protest cu cele din Berlin şi am văzut acolo 100.000 de oameni acolo. Multă energie bună, de fapt este vorba despre cum ar trebui să fie protestele.”

Milos Milic, jurnalist SBC, televiziunea naţională Serbia: „Arată ca o sărbătoare, mulţi tineri, orăşeni foarte educaţi sunt prezenţi aici. Cred că protestatarii ştiu de ce sunt aici şi par fermi în dorinţa lor de a rămâne aici până când li se rezolvă cererile.”

Jurnalişti din Europa, dar şi de peste ocean vorbesc încă despre protestele de la Bucureşti, care au devenit un exemplu de metodă paşnică de apărare a valorilor democratice.