Prima decizie majoră după incendiul care a devastat Palatul Episcopal din Oradea

Data publicării:
interior Palat Episcopal foto Prefectura (4)
foto: Prefectura Bihor

La trei zile de la incendiul care a mistuit acoperişul Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, Primăria a anunțat că va prelua în administrare clădirea pentru o perioadă de 20 de ani. Administrația locală va investi în refacerea imobilului, care va fi transformat într-un centru cultural cu spaţii muzeale, bibliotecă şi săli de conferinţă. Episcopia Greco-Catolică a deschis conturi pentru donaţii, iar Consiliul Judeţean Bihor a alocat 100.000 de lei pentru renovarea palatului.

Anunţul semnării parteneriatului cu Episcopia Greco-Catolica pentru preluarea în administrare a Palatului Episcopal a fost făcut chiar de primarul Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan - primarul Oradei: „Primăria Oradea ar urma să preia în administrare această clădire.

Am convenit, de principiu, ca acest proces de preluare şi administrare să se facă pe o perioadă de 20 de ani.

Un parteneriat în urma căruia această clădire să fie în cel mai scurt timp posibil pe de o parte reabilitată şi pe de altă parte să aibă o funcţiune publică, un centru cultural pentru orădeni.”

Peste 1300 de metri pătraţi au fost mistuiţi de flăcări în incendiul de sâmbătă seara, acoperişul a ars în întregime iar pagubele sunt imense. Doar manopera pentru refacerea acestuia a costat anii trecuţi 200.000 de euro.

După finalizarea anchetei, primăria se va ocupa de curăţarea molozului din interior, dar şi de realizarea unui expertize de rezistenţă.

Ilie Bolojan - primarul Oradei: „Vom trece în a doua etapă, care va începe în această toamnă care va presupune punerea în siguranţă a clădirii pentru perioada de iarnă, zona de acoperiş, planşee.

Abia după ce vor fi făcuți acești pași, se va trece la refacerea clădirii.

Partea de interioare şi toate celelalte lucrări care să o redea sub forma unui centru cultural cu spaţii de conferinţe, zonă de muzeu, de bibliotecă”.

Episcopia Greco-Catolică a deschis conturi pentru strângerea de fonduri necesare refacerii palatului.

Episcopul greco-catolic le-a mulțumit autorităților, dar și localnicilor care și-au oferit ajutorul.

PS Virgil Bercea - episcopul greco-catolic de Oradea: „Este o dramă care s-a întâmplat este adevărat pentru episcopie pentru că este în proprietatea noastră dar s-a întâmplat pentru Oradea”.

Și consilierii judeţeni au votat alocarea a 100.000 de lei. Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost devastat de flăcări la sfârţitul săptămânii trecute. Patru ore a durat intervenţia pompierilor pentru stingerea incendiului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri