Referendumul costă 21 de milioane de euro

Data publicării:
stampila vot referendum resized - mediafax

Ultimul referendum, cel pentru demiterea preşedintelui, organizat în vara anului trecut, a costat bugetul de stat peste 95 de milioane de lei, aproximativ 21 de milioane de euro. Şi acum guvernul ar trebui să aloce banii pentru consultarea populară cerută de Traian Băsescu, însă premierul Victor Ponta a sugerat că Administraţia Prezidenţială ar trebui să suporte aceste costuri. „Şi dacă nu sunt 50 % să vină la vot, o să tai din bugetul preşedintelui banii de refrendum?”, a spus el.

Şeful statului face însă alte calcule. Traian Băsescu susţine că nerespectarea referendumului din 2009 ne costă mult mai mult.

Alegerile parlamentare din 2012 au trimis în Legislativ 588 de senatori şi deputaţi. Cu 288 mai mult faţă de cei 300 impuşi prin referendum. Astfel statul român cheltuie, în patru ani, de patru ori mai mult.

„Cât ne costă 288 de parlamentari? Indemnizaţia plus indemnizaţiile de şedinţă - circa 1500 de euro pe lună de parlamentar. Suma forfetară, pentru birou, salariaţi, şofer, maşină - 2500 de euro de parlamentar. Cazarea - circa 1800 de euro de parlamentar. Toate înseamnă, într-un ciclu electoral, 80 de milioane de euro. Este replica mea la cei care spun cât ne costă referendumul. Nerespectarea referendumului ne costă 80 de milioane", arată calculele făcute de Traian Băsescu.

Pe lângă referendumul dorit de şeful statului, românii ar putea să fie chemaţi, în acest an, la o a doua consultare, cea pentru modificarea Constituţiei.

Sumele cheltuite pentru organizarea acestor proceduri ar putea fi diminuate dacă ele ar avea loc simultan cu alte scrutinuri. Aşa s-a întâmplat şi în 2009, când referendumul pentru introducerea votului uninominal a avut loc odată cu alegerile prezidenţiale. Guvernul a cheltuit atunci puţin peste 6 milioane de lei, adică aproape 1,5 milioane de euro.

Citiți și Traian Băsescu: Am declanșat un nou referendum pentru revizuirea Constituției

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri