Jocul Omikron și Bill Gates, în centrul unei noi teorii a conspirației. RO Vaccinare: „Creativitatea în dezinformare nu are limite!”

Data actualizării: Data publicării:
coperta de prezentare a jocului omikron
Jocul Omikron a fost lansat de compania Microsoft în 1999. Teoriile conspiraționiste au început să-l lege de varianta Omicron a coronavirusului Foto: Facebook RO Vaccinare

Pandemia de COVID-19 continuă și odată cu ea, și pandemia de fake news. Cea mai recentă teorie conspiraționistă este legată de tulpina Omicron a SARS-CoV-2. În ultimele săptămâni, o postare care se viralizează leagă un joc online numit „Omikron: The Nomad Souls” de noua variantă a coronavirusului, susținând că pandemia a fost plănuită cu mult timp înainte. Sute de mii de utilizatori ai rețelelor sociale au transmis mai departe postarea. Autoritățile române explică însă cum s-a ajuns la numele Omicron dat noii tulpini de coronavirus și de ce nu are nicio legătură nici cu jocul online și nici cu Bill Gates, a cărui companie, Microsoft, l-a lansat acum 22 ani. 

„Creativitatea în dezinformare nu are limite!” au reacționat autoritățile române, care au publicat pe contul oficial de Facebook RO Vaccinare argumentele care demontează acest fake news. „Deși jocul există și a fost lansat de Microsoft, nici compania, și nici Gates nu au fost implicați în crearea lui. Și nu are nimic de-a face cu Covid-19”, dau asigurări autoritățile, care indică și un articol ce arată cum s-a propagat această informație falsă în mediul online: https://bit.ly/3H98CgF

„Omikron: The Nomad Soul” este un joc de aventură cu împușcături și mișcări de luptă. Orașul fictiv „Omikron” este principalului oraș dintr-un număr total de cinci aflate pe planeta Phaenon, unde are loc jocul de aventură.

Varianta Omicron a Covid-19 a fost detectată de oamenii de știință din Africa de Sud. Deoarece varianta are un număr mare de mutații, OMS a clasificat-o pe 26 noiembrie ca fiind o variantă care determină îngrijorare. OMS numește variantele de îngrijorare în ordinea alfabetului grecesc. Până acum am avut ca variante de îngrijorare Alpha, Beta, Gamma și Delta. În aflabetul grecesc ar fi urmat titerele „Nju” și „Xi”, dar ele au fost sărite din motive de claritate: „Nju” sună similar cu cuvântul „nou” și „Xi” este un nume de familie comun.

Citiți și: De ce a sărit OMS două litere din alfabetul grecesc pentru a ajunge la Omicron și ce legătură are cu președintele Chinei Xi Jinping

„Fiecare se poate implica. Raportați informațiile false. Cele mai virale pot fi semnalate la agenția care se ocupă de fact-checking în România: https://verificat.afp.com/contact sau prin e-mail: verificat@afp.com”, îndeamnă RO Vaccinare. În final, autoritățile reamintesc că „știința se bazează pe date și nu pe presupuneri nefondate”.

Bill Gates, fondatorul Microsoft, a fost încă de la începutul pandemiei de COVID-19 una dintre persoanele cele mai vizate de teoriile conspiraționiste.

Citiți și: Bill Gates s-a vaccinat, teoriile conspirației au și apărut. De ce e sigur Cristian Presură că miliardarului nu i s-a injectat apă

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...