Chirurg de la „Marius Nasta” condamnat cu suspendare. Primea de la pacienți bani, găini, brânză, palincă

Data publicării:
patru bancnote de 100 de euro ieind din buzunarul unui medic
Mai mulți medici de la Institutul „Marius Nasta” sunt acuzați că au luat mită pentru operații. Foto: Profimedia Images

Cristian Paleru, medic specialist în chirurgie toracică la Institutul „Marius Nasta” şi profesor universitar, a fost condamnat luni de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut că a luat în mod repetat mită de la pacienţi.

Medicul a fost obligat să presteze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile şi să achite peste 700.000 lei (140.000 euro), bani câştigaţi ilegal.

Cristian Paleru a beneficiat de o pedeapsă blândă după ce a încheiat cu procurorii de la Parchetul Capitalei un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

El face parte din grupul de doctori corupţi de la Institutul „Marius Nasta” destructurat de procurori în septembrie 2023 şi în care mai era implicat un alt profesor universitar, Cornel Petreanu, care a murit în octombrie 2023 într-un accident de maşină.

Conform datelor de la dosar, de regulă, înainte de efectuarea unei operaţii, unul dintre membrii echipei medicale primea şpaga în plic, după care împărţea banii colegilor săi prin intermediul aplicaţiei Revolut. Medicii au fost prinşi după ce anchetatorii au montat aparatură video de înregistrare în cabinetele lor.

Cristian Paleru lua în mod curent bani de la pacienţii internaţi la „Marius Nasta”, procurorii reuşind să documenteze 32 de astfel de cazuri

Concret, el cerea între 100 şi 2.000 de lei în contul intervenţiilor chirurgicale, dar şi diverse produse alimentare sănătoase, „de la ţară”: găini, brânză, palincă, suc de roşii, dar nu refuza produse din import, cum este cazul unei paciente care i-a dat o sticlă de whisky japonez.

Astfel, pe 5 mai 2023, el a primit de la o pacientă o găină de ţară congelată, o sticlă de pălincă şi o sticlă cu suc de roşii, „tranzacţia” fiind înregistrată de procurori, prin montarea de camere de supraveghere în cabinetul lui:

„La data de 05.05.2023, în jurul orelor 10,18, s-a prezentat la control postoperator pacienta (...) şi însoţitoarea acesteia (...). Aceasta are o discuţie despre evoluţia stării sale de sănătate cu inculpatul Paleru Cristian, care îi recomandă să facă anumite analize. Cu acest prilej, la ora 10,20, suspecta (...) îi remite inculpatului o găină de ţară, congelată, o sticlă de pălincă şi una cu suc de roşii în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu - efectuarea controlului postoperator”, susţin procurorii.

La dosar există şi o înregistrare a convorbirilor din mediul ambiental, în care medicul discută cu cele două femei:

Palerul Cristian: Daţi-mi biletul de ieşire. Când te-ai operat de sân?

(...): În 2017

Palerul Cristian: Şi la abdomen, de ce s-a operat?

(...): A avut cancer la colon în 2008.

Palerul Cristian: Şi anatomia patologică o aveţi, să ştim şi noi ce a ieşit?

(...): Da. (moment în care însoţitoarea pacientei scoate din geantă documentul solicitat de medic)

Palerul Cristian: Ia să vedem ce-i aicea... (uitându-se peste documentele solicitate). Ai băgat mă 20.000 de euro?

(...): (râde) N-am băgat...

(...) V-am adus o... (indicând cu mâna stângă spre o plasă)

(...): Ia uitaţi... ştiţi ce v-am băgat? O găină...

Palerul Cristian: Păi asta o ţin minte dar până... până diseară.

(...):... tăiată... Ieri am tăiat-o, să ştiţi!

(...) : O sticlă de palincă.

Palerul Cristian:... Puneţi... palinca o băgaţi sub...

(...): Aşa... şi o sticlă de suc, c-a fost prea repede aşa.

Palerul Cristian: Sărut-mâna. Sucul îl dau la alţii.

(...) Şi sucul de roşii!

***

De asemenea, pe 11 mai 2023, medicul a primit de la o pacientă o găină congelată, brânză şi alte produse alimentare, iar un alt pacient i-a dat pe 12 mai 2023 vin de ţară (soiul cabernet), pentru ca pe 26 mai 2023 să-i fie livrată o pungă care conţinea cârnaţi de pleşcoi.

***

Pe 12 iunie 2023, medicul a fost „alimentat” de un pacient cu borcane cu miere.

***

Cristian Paleru primea şi plicuri cu bani.

La data de 16 iunie 2023, fiica unui pacient i-a remis medicului o sticlă de whisky japonez (Nikka) şi suma de 2.000 de lei, depusă în ambalajul sticlei, în legătură cu controlul preoperator şi stabilirea datei operaţiei asupra tatălui său.

„În fapt, doamna (...) a intrat în biroul medicului şi, în timp ce discută despre starea de sănătate şi stabilirea datei pentru intervenţia chirurgicală asupra pacientului (...), aceasta îi oferă o sticlă de whisky, într-un amblaj maro, despre care îi spune că este japonez, afirmând că se numeşte Nikka. Medicul o îndeamnă să îl depoziteze în frigider şi continuă discuţiile pe tema medicală. Conform site-urilor de specialitate, o sticlă de 500 de ml de whisky Nikka costă aproximativ 230 de lei. După câteva ore de la acest moment, medicul a desfăcut ambalajul maro în care era împachetată sticla de whisky şi a găsit şi un plic alb în care erau zece bancnote în cupiură de 200 de lei, adică suma de 2.000 de lei. Sticla de whisky a depus-o pe colţul stâng al biroului, iar suma de bani a pus-o în buzunarul din partea stângă sus a bluzei de la uniforma medicală. La sfârşitul programului de lucru, în jurul orelor 14,00, a luat sticla de whisky şi a pus-o în geanta personală, de culoare neagră”, se arată în motivarea instanţei.

La dosar există şi o înregistrare video din cabinetul medicului:

(...): Eu lucrez într-o cârciumă. Şi ăsta e un whisky...

Palerul Cristian: Da. Băgaţi la frigider. Lăsaţi la frigider.

(...): Da. În frigider.

Palerul Cristian (îi indică frigiderul din cabinet): E de... Cât de tare e?

(...): Nu e doar asta acolo. Să-l desfaceţi dumneavoastră. E foarte tare. Un whisky japonez.

***

Recent, un medic rezident care făcea parte din echipa medicală a lui Paleru a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare, el recunoscând de asemenea că primea mită în mod regulat de la pacienţi.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri