Parada de 1 Decembrie, în direct la Digi24, de la ora 10:00

Data actualizării: Data publicării:
parada arcul de triumf

Parada de 1 Decembrie 2018 este una cu totul excepțională, pe măsura măreției evenimentului: Centenarul Marii Uniri de la 1918. La Arcul de Triumf au fost chemaţi peste 4.000 de soldaţi, dintre care 500 sunt din ţările aliate sau partenere cu România în misiuni de menţinere a păcii. Spectaculoasa demonstraţie, care începe sâmbătă la ora 10:00, va fi transmisă în direct de Digi24. Zeci de avioane și elicoptere vor zbura deasupra capitalei. Soldaţi români și străini, tancuri și mașini de luptă vor trece pe sub Arcul de Triumf. Iată câteva date din culise, precum și ordinea defilării și noutățile paradei, într-o prezentare grafică de excepție:


Pregătirile pentru Ziua Națională a României intră pe ultima sută de metri. Mii de militari au vineri repetiţia generală pentru parada de 1 Decembrie, în condițiile în care în Capitală noaptea a fost mai rece decât precedenta, cu minus 6 grade Celsius înregistrate la staţia Băneasa și este în vigoare o atenționare de vreme rece. 

Militarii s-au încălzit cu ceai cald înainte de a începe ultima repetiție pentru parada de 1 Decembrie. În zona Arcului de Triumf e prezentă deja tehnica militară cu care vor defila de Ziua Națională. Sunt zeci de dispozitive care au plecat de la o unitate în jurul orei 4:00, vineri dimineața. Repetiția va începe de la ora 10:00. Dacă vremea o va permite, vor participa și aeronavele militare.

Repetiții pentru parada militară de 1 Decembrie au avut loc și în weekendul trecut, când restricțiile de circulație au dat peste cap traficul bucureștean. Vineri, 30 noiembrie, este liber de Sfântul Andrei și mulți dintre bucureșteni se bucură de o minivacanță.

Câți români sunt așteptați la defilarea de 1 Decembrie

550.000 de români vor sărbători în stradă de Ziua Naţională. Este estimarea Ministerului Afacerilor Interne, care spune că sunt anunţate de 1 Decembrie 450 de manifestări publice în toată ţara. Cei mai mulţi oameni sunt aşteptaţi la parada de la Alba Iulia: peste 100.000, în schimb, la Bucureşti, 30.000 de români vor veni să vadă parada de sub Arcul de Triumf - estimează autorităţile. Ca totul să se desfăşoare în bune condiţii, aproape 30.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri se vor afla la datorie. Poliţiştii de la Rutieră vor fluidiza traficul spre rute ocolitoare, iar ceilalţi sunt pregătiţi să intervenă în caz de nevoie.

 

Citiți și: 

Liviu Dragnea nu merge la parada de 1 Decembrie. Invocă motive medicale

Cum va fi vremea la parada de 1 Decembrie

Paradă la Alba Iulia. Festivitățile de celebrare a Centenarului încep vineri

Aproximativ 1.800 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei şi Serviciului Român de Informaţii vor participa la activităţile dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri, care încep vineri dimineaţă la Alba Iulia, unde vor fi prezentate şi 185 de mijloace tehnice, în cadrul unei parade. În paralel, programul oficial stabilit de autorităţile locale cuprinde zeci de evenimente pe parcursul a trei zile, între care concerte ale unor formaţii de muzică populară şi uşoară, relatează News.ro.

Încă de marţi, toate efectivele şi mijloacele tehnice au fost dislocate în Alba Iulia, Deva, Sibiu şi Turda.

Vineri, ceremoniile militare încep la ora 10:30, prima fiind programată la Monumentul "I.C. Brătianu". Aici vor fi prezenţi militari şi elevi din Batalionul 136 Geniu "Apulum", reprezentanţi ai Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea" şi ai Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul".

Aceleaşi efective vor participa, de la ora 11:00, la ceremonii în faţa Monumentului "Iuliu Maniu", urmând ca de la ora 11:30 să fie prezente la Monumentul "Mihai Viteazul", iar de la ora 12.00, la Monumentul "Regele Ferdinand şi Regina Maria".

La ora 12:15 va avea loc arborarea Drapelului Naţional în Piaţa Tricolorului, iar de la ora 12:30, în Cimitirul Maieri, se va desfăşura o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la mormintele lui Samoilă Mârza şi Ion Arion.

Programul ceremoniilor de sâmbătă de la Alba Iulia

Sâmbătă, de Ziua Naţională, ceremoniile militare încep la ora 15:00, cu depunere de coroane şi jerbe de flori la monumentul "Regelui Ferdinand Întregitorul”.

La 15:10 are loc ceremonia de inaugurare a Monumentului "Marii Uniri”, iar la 15.30 se va desfăşura ceremonia militară cu trupe, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918. Vor defila 23 de detaşamente, cu aproximativ 1.600 de persoane din MApN, MAI, Ministerul Justiţiei (Administraţia Naţională a Penitenciarelor) şi Serviciul Român de Informaţii.

Tehnica şi echipamentele de luptă vor fi prezentate de 18 detaşamente de defilare pe roţi cu aproximativ 150 de mijloace tehnice, respectiv transportoare amfibii blindate, instalaţii aruncătoare de proiectile reactive, diferite complexe de artilerie antiaeriană, inclusiv autopropulsată, complexe de rachete antiaeriene, sisteme de rachete sol-aer, autospeciale de geniu, tunuri şi aruncătoare de diferite calibre, sisteme de comunicaţii şi informatică, tehnică de luptă ale forţelor pentru operaţii speciale, radare mobile etc.

Vor fi prezentate publicului şi 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Şoim, F-16 Fighting Falcon).

În blocul de ceremonie se vor regăsi şi formaţiuni pe jos şi îmbarcate ale armatei poloneze.

Organizatorii anunţă că, pe timpul defilării trupelor, vor fi executate 21 de salve de artilerie.

Evenimente, concerte, spectacole la Alba Iulia pentru Centenarul din 1 Decembrie

În afara ceremoniilor şi paradelor militare, autorităţile locale, respectiv Consiliul Judeţen şi Primăria Alba Iulia, au pregătit un program cu zeci de evenimente, care a început joi seară, cu un spectacol de muzică folk la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Vineri, au avea loc evenimente pe tot parcursul zilei, respectiv ceremoniale religioase, depuneri de coroane, lansări de carte, dezvelirea unor monumente de artă, expoziţii şi concerte.

În 1 Decembrie, programul oficial al autorităţilor locale începe la ora 07.00, cu serviciul religios la Catedrala Ortodoxă a Încoronării.

La ora 08.00 va avea loc Marşul Unirii, pornind din zona Gării, iar la ora 10.30 se va da citire "Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia", în Sala Unirii.

La ora 11.30 începe dezvelirea plăcilor omagiale - Sala Unirii, evenimentul fiind urmat, de la ora 12.00, de reconstituirea Marii Adunării Naţionale, care include parada portului popular.

Sfinţirea Monumentului Unirii, finalizat recent, va avea loc de la ora 12.30.

De la 13.30, pe scena din Piaţa Cetăţii vor urca artişti de muzică populară, între care Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Ioan Bocşa, Sava Negrean Brudaşcu, Floarea Calotă, Alexandru Pugna şi Traian Jurchela.

De la ora 15.00 va avea loc inaugurarea Podul Unirii şi Monumentului Marii Uniri, în Parcul Unirii, iar de la 16.30 vor avea loc, pe mai multe scene amplasate în Cetatea Alba Iulia, concerte de muzică populară cu zeci de artişti locali şi din ţară.

După-amiaza va avea loc un eveniment gastronomic, urmând să fie distribuite gratuit participanţilor în jur de 36.000 de porţii de mămăligă cu brânză şi friptură.

Spectacolul de artificii va începe la ora 21.00, în Piaţa Cetăţii, iar programul se încheie la miezul nopţii cu un recital de nai şi orgă la Podul Unirii.

În 2 decembrie, programul începe la ora 11.00, cu Gaşca Zurli, un spectacol pentru copii ce va avea loc pe scena din Piaţa Cetăţii.

La ora 12.30 va avea loc reconstituire istorică "Intrarea Armatei Române în Alba Iulia", iar la ora 19.00 este programat un concert extraordinar "Lupii lui Calancea vs. Lăutarii lui Botgros”, pe scena din Piaţa Cetăţii.

Ultima seară se va încheia cu un concert Vama, care va începe la ora 20.30, în Piaţa Cetăţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri