Incidente la alegeri prezidențiale 2019. Președintele unei secții de votare a fost amendat cu 2.000 de lei

Data actualizării: Data publicării:
votare inquam ganea.jpeg 2
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Mai multe incidente au avut loc la secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2019. Potrivit MAI, cele mai multe sesizări au fost de fraudă electorală, iar multe persoane au fost deja amendate anunță Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

UPDATE 20:40 - 146 de sesizări privind evenimente electorale au fost înregistrate de la deschiderea secţiilor de votare, însă peste 70 dintre ele nu s-au confirmat, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, citată de MAI.

UPDATE 15:20 - MAI anunță că până la ora 15:00 s-au înregistrat 61 de sesizări privind evenimentele electorale, cele mai numeroase fiind consemnate pe raza județelor Dolj (11 evenimente), Giurgiu (5), Mehedinți (4), Olt  (4) și în Municipiul București – 5 evenimente. Din numărul total de evenimente sesizate, jumătate nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizări au fost de fraudă electorală

„Până la această oră, procesul electoral la nivelul întregii țări s-a desfășurat fără probleme deosebite din punct de vedere al ordinii publice.

Ministrul afacerilor interne, domnul Ion Marcel Vela, este în permanent contact cu Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, unde se monitorizează situația din fiecare județ cu privire la desfășurarea votului.

La nivelul Centrului sunt analizate și operate toate sesizările cu privire la posibile incidente electorale și modul de soluționare, informațiile fiind colectate în timp real prin intermediul centrelor operaționale din teritoriu.

Pentru prima dată în timpul unor alegeri, Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a invitat jurnaliștii în Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, astfel încât să prezente imagini pe parcursul întregului proces electoral și să prezinte opiniei publice modul nostru de lucru.

Este important ca toți cetățenii să știe că suntem vigilenți și reacționăm rapid și eficient pentru a-i proteja și a asigura un proces electoral legal și democratic.

Până la această oră (15.00 n.r.), au fost înregistrate 61 de sesizări privind evenimentele electorale, cele mai numeroase fiind consemnate pe raza județelor Dolj (11 evenimente), Giurgiu (5), Mehedinți (4), Olt  (4) și în Municipiul București – 5 evenimente.

Din numărul total de evenimente sesizate, jumătate nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizări au fost de fraudă electorală, sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secțiilor de votare și nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot.

Cinci evenimente sesizate fac referire la posibile fapte de natură penală.

Au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, respectiv 3 avertismente și 7 amenzi.

Permiteți-mi să prezint acum câteva exemple:

În județul Ialomița, o persoană a fost sancționată cu 1.500 de lei după ce a comercializat băuturi alcoolice în apropierea unei secții de vot.

La nivelul județului Giurgiu, o persoană a fost sancționată cu avertisment pentru continuarea propagandei electorale.

În județului Neamț, președintele unei secții a sesizat faptul că o persoană și-a exprimat, în mod public, atât în incinta, cât și în afara secției de votare, opțiunea de vot. Persoana respectivă a fost amendată cu 2.000 de lei amendă.

La Constanța, s-a întocmit dosar penal pe numele unei femei care, după ce a votat, a încercat să voteze încă o dată folosind vechea carte de identitate pe care o declarase pierdută.

Tot la Constanța, se fac verificări după ce în spațiul public au apărut fotografii cu o persoană care ar fi oferit bani unui președinte al unei secții de votare.

În Botoșani, președintele unei secții de vot a sesizat faptul că în interiorul a două cabine de vot, persoane necunoscute au scris numele unor candidați la alegeri. Președintele secției a dispus măsuri pentru acoperirea înscrisurilor respective, procesul de votare fiind întrerupt aproximativ 10 min. Activitatea s-a reluat fără probleme.

În județul Galați, se fac cercetări cu privire la două persoane care au votat deși nu aveau dreptul: una pentru că era pusă sub interdicție prin sentința Judecătoriei Galați, iar cealaltă pentru că avea drepturile electorale suspendate prin sentință judecătorească definitivă o dată cu condamnarea la executarea unei pedepse privative de libertate.

La o secție de vot din județul Maramureș, s-a prezentat o persoană care deși locuia în localitatea respectivă, nu era trecută pe lista permanentă, votând pe listele suplimentare. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că această persoană și-a pierdut cetățenia și nu avea drept de vot.

În Prahova, se fac cercetări după ce o persoană internată într-un centru de îngrijire a persoanelor în vârstă a sesizat faptul că nu este lăsată să voteze prin intermediul urnei speciale. Din primele verificări se pare că persoana nu ar fi depus cerere în acest sens.

Referitor la persoanele aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale Poliției Române, care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, până la această oră au votat 604.

Pentru eliberarea în regim de urgență a cărților de identitate pentru toți cetățenii care doresc să se prezinte vot, dar nu dețin documente valabile, serviciile județene de evidență a persoanelor au avut program cu publicul sâmbătă și vor avea și astăzi până la ora 21.00.

Până la această oră, în cele două zile, s-au eliberat peste 15.000 acte de identitate, dintre care 11 cărți de identitate au fost realizate prin deplasarea cu camera mobilă, la domiciliul persoanelor netransportabile.

În județul Timis, unde au existat avarii la rețeaua de alimentare cu energie electrică, MAI a asigurat prin IGSU generatoare electrice pentru secțiile de votare”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

UPDATE 13:55 - Marian Moroșanu, cunoscut ca „Ceauşescu”, unul dintre cei care participă constant la mitingurile de protest din Piaţa Victoriei, a fost amendat, duminică, ziua alegerilor prezidențiale, cu 1.500 de lei, după ce a strigat injurii în faţa casei fostului preşedinte Ion Iliescu.

UPDATE 13:50 - Reprezentantul USR dintr-o secţie de votare la alegeri prezidențiale 2019 din Vaslui a fost amendat cu 1.500 de lei, după ce a filmat în secţie, iar când i s-a atras atenţia, a devenit recalcitrant. VEZI DETALII

Primele informații de la MAI

„De la deschiderea secțiilor de vot și până la această oră (11:30), la nivel național au fost înregistrate 17 sesizări de posibile incidente electorale care au legătură cu desfășurarea alegerilor.

Până acum cinci sesizări nu s-au confirmat. A fost aplicată o singură amendă, în jud Olt. în valoare de 500 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112. Restul sesizărilor sunt în curs de verificări.

În general, sesizările au fost despre lipsa unor ștampile sau sfătuirea alegătorilor la sediul secției cu ce candidat să voteze și continuarea propagandei electorale.

Au fost înregistrate mai multe cazuri medicale. De exemplu, în jud. Vaslui s-a solicitat ambulanța pentru locțiitorul președintelui unei secții de votare și un alt membru al aceleași secții, iar o femeie din Ilfov a fost transportată  la spital după ce i s-a făcut rău în secția de votare.

În Vrancea, la o secție de votare, procesul de vot a fost suspendat temporar din cauza stării de sănătate a președintei secției. În prezent, i se asigură asistență medicală de specialitate la fața locului.

În județul Suceava, două secții de votare au rămas fără curent, echipele de intervenție fiind alertate”, a spus Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

„Vă reamintim că sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice până la ora 21 în spaţiul de protecţie al secţiei de votare 21.00.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”, menționează Monica Dajbog.

Redactor: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri