Ciolacu: Vreau o ședință extraordinară a Parlamentului pentru măsurile fiscale. Marcel Boloș a ajuns la un acord cu băncile

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PALATUL VICTORIA - SEMNARE - MICROBUZE ELECTRICE - 12 SEPT 2023
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că măsurile fiscal-bugetare sunt agreate de o lună de zile și că și-ar dori o ședință extraordinară a Parlamentului pentru prima lectură a acestora. În ceea ce privește reforma pensiilor speciale, cuprinsă în PNRR, șeful Executivului a spus că mai sunt trei elemente ce trebuie finalizate după discuțiile cu Comisia Europeană. Ciolacu a precizat, de asemenea, că ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a ajuns la un acord cu băncile pentru a stabili cifra de afaceri care va fi impozitată suplimentar față de impozitul pe profit. 

„Măsurile fiscale sunt agreate de o lună de zile. Mi-aș dori să fac o ședință extraordinară, să bag pe primă lectură. Azi, cu certitudine voi avea o discuție cu ministrul de finanțe și, mai mult ca sigur, cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, să le punem în transparență, prima lectură, astfel încât să închidem tot calendarul”, a afirmat Marcel Ciolacu. 

Despre reforma pensiilor speciale, cuprinsă în PNRR, el spune că „lucrurile sunt cam finalizate”.

„Ați văzut și semnalul pe care l-am avut foarte clar. Mai sunt 3 elemente de închis. A fost tot tehnicul și de la Ministerul Justiției și de la MIPE două zile la Bruxelles pe această negociere. Sunt 3 solicitări, din punctul meu de vedere, de foarte mare bun simț, ale Comisiei și cred că lucrurile sunt cam finalizate”, a declarat Ciolacu. 

În ceea ce privește cele 3 elemente care trebuie finalizate în această reformă, șeful PSD a spus că este vorba, printre altele, de calculul pensiei. „Până acum se făcea pe ultima lună. Comisia vrea pe ultimele 48”. 

Despre impozitarea suplimentară a băncilor, Ciolacu a spus: „Am înțeles că domnul Boloș a ajuns la un acord cu băncile. Era vorba să se definească foarte clar ce înseamnă cifra de afaceri. La bănci nu e aceeași ca la o altă activitate comercială. Au zis că vor specifica foarte clar ce înseamnă cifra de afaceri. După ce se închide această discuție, se are în vedere introducerea”. 

Întrebat despre impozitarea tichetelor de masă, premierul a afirmat: „Nu va fi nimic impozitat. La orice venit se plătește CASS. Nimeni nu va pierde. Știți că s-au mărit de la 30 de lei la 35 și urmează de la 1 ianuarie....câștigăm 1,5 lei. Și urmează la 40 de lei de la 1 ianuarie. Nu se vor mai da în sistemul bugetar tichete de masă la cei care au venituri peste 8.000 de lei net”. 

„Marea problemă este că la emitere se cere 3%, la colectarea lor se cere 3% iar la cele necheltuite devin profit al companiilor de tichete. Eu cred că acest lucru este total incorect. Mi se par niște comisioane mult prea mari care se reflectă în prețurile alimentelor. Soluția este să stăm la masă și să hotărâm. Urmează astăzi”, a mai spus prim-ministrul. 

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri