Ciucă, atac la PSD: Nu am discutat în Coaliție despre majorări. Un populism care nu are ce să caute astăzi în comunicarea cu cetățenii

Data actualizării: Data publicării:
n ciuca cu dosare in mana alaturi de l bode
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, după ședința conducerii PNL, că nu a discutat cu PSD și ministrul muncii Marius Budăi despre măsurile sociale anunțate, inclusiv creșterea pensiilor și a salariilor dorită de social-democrați. Președintele PNL spune că „este o distanță foarte mare de la vorbe la fapte (...) de la a fi responsabil și un populism care nu are ce să caute astăzi în comunicarea cu cetățenii”.

„Este responsabilitatea noastră să venim cu măsuri concrete, credibile și care să se bazeze pe date complete și pe realitatea posibilităților bugetului de stat. De câte ori am discutat și formal și informal pe masa Guvernului există trei direcții prioritare: să ne protejăm cetățenii și să le asigurm să treacă cât mai ușor prin această perioadă și veniturile afectate de inflație reprezintă o problemă pe care cu toții o conștientizăm și suntem datori să luăm măsuri în acest sens, dar pentru aceasta trebuie să avem pe masă cifrele pe care ni le oferă bugetul de stat și de la voința politică la așteptările cetățeanului este datoria noastră să prezentăm adevărul și oamenii să știe care sunt posibilitățile Guvernului, astfel încât să nu creăm speranțe care sunt false și pe care nu putem să le ducem la bun sfârșit.

(...)

Nu am discutat în coaliție, nu avem încă proiectul de buget pentru 2023, nu pot să răspund cu «da» sau «nu».

Sunt convins că domnul Budăi cunoaște foarte bine ce scrie în fișa postului Guvernului, cred că și în fișa postului ministrului muncii. Când venim cu astfel de propuneri, cel puțin în ceea ce privește majorarea salariilor și a pensiilor, trebuia să aibă în vedere că este obligatorie consultarea Consiliului Național Tripartit plus discuțiile care trebuiau să aibă loc la nivelul coaliției și guvernului. Toate aceste chestiuni le vom clarifica. Este vorba de responsabilitate. Guvernul e în măsură să ia decizii reale și nu vorbe”, a afirma Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă va fi sancționat ministrul Marius Budăi pentru declarațiile politice privind măsurile sociale pe care PSD vrea să le adopte în Guvern, Ciucă a declarat: „Sunt decizii și măsuri pe care le voi lua în conformitate cu atributul funcției”.

Întrebat dacă măsurile propuse de PSD ar fi populiste, premierul a spus: „În acest moment, cred că sunt suficient de efervescente discuțiile pe acest subiect. Este o distanță foarte mare de la vorbe la fapte, cum este și o distanță foarte mare de la ceea ce înseamnă a impune sau a comunica, precum este cea de la a face ce trebuie, a fi responsabil și un populism care nu are ce să caute astăzi în comunicarea cu cetățenii țării”.

Liderii PNL s-au reunit, miercuri, într-o ședință a conducerii partidului în care discută despre comunicarea agresivă a PSD în privința unor majorări de pensii și salarii. Potrivit unor surse participante la discuții, liderii PNL și-au exprimat nemulțumirile în legătură cu modul în care acționează partenerii de guvernare. În replică, PSD transmite un mesaj, pe Facebook: „Ne vom lupta să-i convingem pe partenerii noștri (...) Nu este timp și loc de certuri”.

Ministrul muncii, Marius Budăi, a anunțat miercuri un pachet de măsuri sociale pe care PSD le va propune spre aprobare în coaliția de guvernare. Social-democrații vor majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei și creșterea pensiei minime cu 10%, la 1.100 de lei. Oficialul din Guvern a spus că impactul bugetar al creșterii pensiilor este de 11 miliarde de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a dat de înțeles, marți, într-o declarație de presă, că eventualele majorări de pensii și salarii depind de colectările la bugetul de stat. „Vă rog să aveți încredere că atât PNL, cât și PSD sau UDMR am avut în dezbatere măsurile prin care să protejăm populația și economia. Ca să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a majora atât pensiile cât și salariile", a spus Ciucă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri