De ce depinde soarta Vioricăi Dăncilă și a lui Tudorel Toader în Guvern

Data actualizării: Data publicării:
colaj dancila toader_govro

Viorica Dăncilă are o poziție sigură în Guvern până se lămurește Liviu Dragnea dacă scapă sau nu de proces, consideră fostul premier Victor Ponta. Modul în care liderul PSD se exprimă acum la adresa premierului seamănă foarte tare cu retorica ce a precedat debarcarea lui Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, în sensul că prim-ministrul care nu execută orbește ordinele dlui Dragnea urmează să fie executat, a declarat Victor Ponta, vineri seara, la Digi24. El atrage atenția că un alt test important pentru păstrarea Vioricăi Dăncilă în fruntea Executivului, dar și a lui Tudorel Toader în Guvern este actul pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții.

În iulie anul trecut, CCR a decis că legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Investiţii este neconstituţională. CCR a admis sesizările opoziției și pe cea a președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului arăta că o astfel de decizie trebuie luată printr-un act al administraţiei centrale, nu printr-o lege adoptată de Parlament. Iar judecătorii Curţii au spus că Executivul ar fi trebuit să dea o Hotărâre de Guvern sau o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.

Cel mai mare jaf împotriva României

„Dacă doamna Dăncilă și domnul Toader Tudorel nu semnează acel lucru, atunci dl Dragnea cu siguranță îi va executa politic, pentru că acolo e vorba de miliarde, e vorba de averea României. Văd că până acum n-au adoptat-o și îi felicit pe amândoi. Faptul că vor ajunge la închisoare cei care au semnat - dl Teodorovici, nu știu dna Dăncilă - nu mă încălzește. Eu cred că România are nevoie de acele companii, care valorează în acest moment, nu știu, 20-25 miliarde de euro și care au trecut de mai multe crize, care înseamnă un patrimoniu național important. Faptul că dl Dragnea din 2016 a pus ochii pe ele și vrea să le facă un fel de Tel Drum - știți că și Tel Drum a fost o societate de stat, adică a Consiliului Județean Teleorman și a trecut în mâinile unor indivizi, prietenii dlui Dragnea, care au făcut bani și au distrus-o. E, dacă faci cu Hidroelectrica, cu portul Otopeni, cu portul Constanța, cu Romgaz același lucru, aceste dezastre nu se pot întoarce, indiferent că tragem la răspundere, că-l băgăm în închisoare pe Teodorovici”, a declarat Victor Ponta la Digi24. În opinia lui, înființarea acestui Fond Suveran de Investiții înseamnă „cel mai mare jaf împotriva României și ceva ce nu se mai poate repara”, practic o „privatizare frauduloasă” prin care se distrug companiile românești.

Inițial, Liviu Dragnea nu a vrut, de fapt, să dea ordonanțele pe justiție

Fostul lider PSD spune că Liviu Dragnea vrea să conducă Guvernul și personal crede că o lungă perioadă de timp, șeful din prezent al social-democraților nici nu a vrut să dea acele controversate ordonanțe de urgență pe tema justiției, pentru că ele reprezentau, de fapt, pentru el un instrument de șantaj în propriul partid. „A zis: eu nu vreau să scape și cei din PSD - știți, că el îi ține pe cei din PSD cu chestia asta, eu vă scap de închisoare -, nici oamenii de afaceri care sunt sponsorii săi,  nici proprietarii de media care îl sprijină: Bă, uite, o să dea Dragnea amnistie și grațiere - el a vrut să-și rezolve problema lui. Acum însă a ajuns în ceasul al 12-lea, al 13-lea probabil: are luni procesul final și atunci așa s-a explicat această escaladare a presiunii”, spune Victor Ponta.

Doamna Dăncilă are o poziție sigură până se lămurește dl Dragnea dacă scapă sau nu de proces. Nu cred că va duce mai multe bătălii în același timp, dar probabil o să vedem acel CEx în care îl va executa pe Toader Tudorel, înțeleg că o are acum pe Rovana Plumb. Acolo este locul în care dl Dragnea execută adversari, pe metoda PCR”, acuză fostul premier.

El se declară însă plăcut surprins de faptul că Viorica Dăncilă și Tudorel Toader au opus rezistență liderului PSD în privința ordonanțelor pe justiție, dar are și o explicație pentru asta: „Spre surpriza mea, doamna Dăncilă și domnul Tudorel Toader (au opus rezistență - n.r.) cu niște influențe benefice de la Washington și de la Bruxelles, cu o implicare publică a unor ambasadori pe care (Viorica Dăncilă) i-a ascultat - și bine a făcut -, cu o poziție clară a socialiștilor europeni, în sfârșit!”

PSD și riscul de a aluneca spre populismul lui Salvini

Victor Ponta spune că socialiștii europeni au avut, la început, ezitări în a-i critica pe colegii de familie politică din România, pentru că aceștia dispuneau de voturi semnificative în Parlamentul European. „Eu eram foarte supărat pe socialiștii europeni, îi cunosc de atâta timp și le spuneam: domnule, cum puteți să stați cu Dragnea? Nu ne place de Dragnea, dar știi, are 16 voturi în Parlament, grupul... În sfârșit au ieșit public și au spus niște lucruri! Sper, în primul rând, că poate pleacă dl Dragnea și atunci nu mai e nevoie să fie exclus PSD, dar dacă PSD merge cu dl Dragnea pe acest drum al PRM-ului din anii 2000, n-are nicio legătură cu social-democația. Numai de Dragnea depinde o eventuală excludere”, a arătat Victor Ponta.

El spune că pentru PSD, intrarea în familia socialiștilor europeni a însemnat „o desprindere de comuniști, ciuma roșie, alianța cu Vadim, patrulaterul roșu și toate acestea: PSD a fost obligat să se modernizeze, a fost obligat să se racordeze la valori europene. Acum, dl Dragnea, din interesul său personal, ăla cu închisoarea, a scos PSD-ul, l-a întors din drum și-l duce spre un gen de politică care n-are legătură cu interesul României: ce face dl Viktor Orban la Budapesta, ce face dl Salvini la Roma nu are legătură cu interesul României. România are nevoie de investiții europene, are nevoie să-și protejeze milioanele de români aflați în Europa, România are nevoie de modernizare și de dezvoltare și acțiunea personală, subiectivă, a dlui Dragnea și a grupului său este împotriva intereselor noastre”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă vede PSD-ul virând către Matteo Salvini, către populiști, Victor Ponta a răspuns că este posibil. „Din interes sau pentru că vor fi sancționați de PES, așa cum probabil ALDE cu dl Tăriceanu vor fi excluși din ALDE (Alianța Liberal-Democraților Europeni)... Dar să fim serioși, dl Dragnea nu are o ideologie, el zice că e social-democrat și are proprietăți și case și călătorește cu avioane private... a fost ca și aia cu familia tradițională, dl Dragnea nu e un exemplu de familie tradițională, nu mă uit în curtea cuiva, dar nu te da de exemplu..., oamenii văd această minciună. E posibil, dacă se merge cu ce am văzut azi la Craiova, e posibil ca PSD să devină un partid populist, naționalist, xenofob, care există în Europa, dar care nu contează în țările lor”, a punctat liderul Pro România.

Citiți și: Când va candida Victor Ponta la prezidențiale și ce a învățat din eșecul din 2014

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri