Garcea, avocații și conspiraționiștii. Cine sunt candidații cu care George Simion vrea să câștige AUR la europarlamentare

Bogdan Păcurar Data publicării:
lansare candidati aur la arenele romane
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a lansat candidaţii la alegerile europarlamentare din 2024, la Arenele Romane din București, 22 iulie 2023. Foto: Inquam Photos / George Călin

Partidul condus de George Simion și-a stabilit în weekendul trecut lista cu candidați - și ordinea lor - pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Printre primii zece reprezentanți AUR cu care partidul speră să ajungă la Bruxelles se găsesc nume cunoscute din politică sau entertainment, dar și necunoscuți, pe care îi leagă totuși un numitor comun: retorica conspiraționistă, mesajele naționaliste și antieuropene.

România are 33 de locuri în Parlamentul European, iar faptul că AUR a stabilit ordinea primilor zece candidați (dintr-un total de 44) pare să indice că George Simion are așteptări mari de la primul scrutin din cele patru care vor avea loc anul viitor: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. 

Zece europarlamentari aleși ar însemna că AUR a luat aproape o treime din mandatele alocate țării noastre, adică atât cât au azi social-democrații.

Claudiu Târziu

Lista candidaților AUR este deschisă de președintele Consiliului național de Conducere al partidului, Claudiu Târziu, actual senator. El a intrat în Parlament în 2020, odată cu George Simion (care este deputat), la alegerile la care partidul lor a produs o mare surpriză, câștigând 9% din voturi.

Claudiu Târziu este o figură mai retrasă decât George Simion, dar nu s-a ferit de scandaluri în Parlament. Un astfel de incident l-a avut cu deputatul PNL Alexandru Muraru, care este un critic constant al partidului AUR și al conducerii acestuia, pe care le acuză de extremism, xenofobie și antisemitism. 

O să dai socoteală pentru mizeriile pe care le verși în capul AUR”, i-a spus Claudiu Târziu lui Alexandru Muraru în Parlament, care a anunțat că va depune plângere penală împotriva liderului AUR.

Recent, Claudiu Târziu a acuzat că etnicii români din Ucraina sunt supuși în unui proces de asimilare forțată, adăugând că cei care vor să dobândească cetățenia română au parte de întârzieri care pot ajunge la mai mulți ani din cauza volumului mare de dosare depuse la Autoritatea Națională de Cetățenie.

„În Ucraina, autoritățile continuă să limiteze învățarea limbii române și perpetuarea identității naționale a etnicilor români. Se continuă cu acea făcătură numită «limba moldovenească», iar legat de acești etnici și de alții din comunitățile noastre istorice, care ar putea să-și redobândească sau să obțină cetățenia română, am avut astăzi o întâlnire la Comisia pentru românii de pretutindeni pe care o conduc, cu doamna președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, Gabriela Lenghel. Domnia sa ne-a confirmat că sunt întârzieri mari la procesarea dosarelor de cetățenie. Dânsa susține că sunt doi ani de întârziere. Noi avem informații că perioadele de întârziere sunt mult mai mari”, a spus Claudiu Târziu într-o conferință de presă.

Mugur Mihăescu

Locul 2 pe lista AUR este ocupat de comediantul Mugur Mihăescu, cunoscut pentru rolurile sale de la televizor, „Leana lu' Costel” și, mai ales, „Garcea”.

El a ajuns în partidul AUR la sfârșitul anului trecut, după o lungă carieră în showbiz, care i-a adus celebritate la nivel național și o avere impresionantă. „Garcea” a devenit apoi om de afaceri, investind, printre altele, într-un local în Centrul Vechi al Capitalei.

În timpul pandemiei s-a remarcat prin mesaje conspiraționiste și poziții împotriva vaccinului anti-COVID, participând inclusiv la proteste împotriva restricțiilor sanitare.

În 2020, G4Media dezvăluia că Mugur Mihăescu a fost recrutat de fosta Securitate în anii serviciului militar și a dat note informative despre colegii săi.

Fostul actor a declarat ulterior că a semnat angajament cu Securitatea pentru că a fost bătut și amenințat.

Georgiana Maria Teodorescu

Prima dintre cele două femei care se află în primii zece candidați AUR la europarlamentare este avocat. 

Și ea este membru proaspăt al partidului, înscriindu-se în rândurile formațiunii în luna mai a acestui an.

Georgiana Maria Teodorescu conduce un birou de avocați specializați care oferă „servicii juridice complete în materie penală, fiind specializați în domeniul infracțiunilor de corupție și economico-financiare”, potrivit prezentării de pe site-ul cabinetului.

Ramona Ioana Bruynseels

Fără să fie o figură de prim plan a politicii, Ramona Ioana Bruynseels a mai apărut în discuții legate de alegeri - în 2019, ea a candidat la președinție din partea Partidului Puterii Umaniste, iar mai înainte a deținut funcția de secretar de stat la Secretariatul general al Guvernului (2017).

Ea a intrat în AUR la finele anului trecut, la congresul partidului, lucru care a stârnit un scandal în sânul formațiunii, după cum ai scris mai multe publicații la vremea respectivă.

Avram Fițiu

Avram Fițiu este profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și a fost secretar de stat în guvernul condus de Ludovic Orban.

La începutul acestui an, el propunea „înarmarea legală a minim 70.000 de țărani cu arme de vânătoare” și acordarea dreptului ca aceștia să intre în păduri cu animalele, pentru a-și îndeplini funcția de „străjer la hotare” și de „martor ocular istoric”.

„Ca să poată jefui în liniște codrul românesc, Tu Românie politică, ești singura țară din UE ce ai eliminat prin codul silvic, oierul ca martor ocular istoric, interzicând accesul animalelor în pădure: Eminescu de-ar trăi, Tare mult s-ar chinui, Ca să vadă astăzi jaful, Din Wiena e satrapul: Azi de ziua culturii naționale îți recomand să citești Poezia Mușatin și Codrul de Mihai Eminescu”, scria Avram Fițiu pe 15 ianuarie, într-o postare pe Facebook.

Radu Baltasiu

Radu Baltasiu este sociolog, profesor la Universitatea din București și cercetător la Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române, potrivit CV-ului său.

El are și un blog, unde a făcut câteva „clarificări doctrinare” privind naționalismul, patriotismul și conservatorismul. Naționalismul, în viziunea sa, „militează pentru așezarea ordinii sociale funcție de competență – ierarhia competențelor, iar nu funcție de influența din societate pe care o au loialitățile personale și banii (...). Aceste principii au fost descoperite de Eminescu”.

Tot pe blog, Radu Baltasiu a scris recent un articol sub titlul „Criza: rinocerizarea feminității”, pe care o definește ca „procesul de separare a femeii de feminitate și transformarea acesteia într-un vector de importanță strict economică”.

El propune și câteva soluții pentru stoparea acestui proces, printre care „dezvoltarea unor programe de sănătate și educație pentru tinere privind relația cu sexul opus, maternitatea, familia, în termenii responsabilizării față de viață, nu a lichidării acesteia” sau „inițierea imediată a unor programe de oprire și de refacere a vitalității demografice a țării: în plan cultural, economic, al sănătății. De la încurajarea nupțialității, a educației pentru viața de familie, cultura alimentației raționale, a relaționării cu tehnica digitală și mass-media a tinerelor mame și a copiilor, până la politici financiare dedicate, dezvoltarea rețelei de maternități și a suportului medical de pentru mama și copil etc”. 

„Pentru a structura toate acestea, considerăm necesară înființarea unui Institut specializat în studii feminine – mama și copilul, carieră, familie și timp liber, așezat sub dubla autoritate a Academiei și Bisericii Ortodoxe Române, care să studieze problematica și să propună întemeiat politicile publice necesare”, mai propune sociologul Radu Baltasiu.

Peter (Petre) Costea

Peter Costea este avocat cu studii în Statele Unite (potrivit CV-ului său) și președintele partidului Alianța Renașterea Națională, care acum derulează o campanie de strângere de semnături „pentru desemnarea lunii iunie drept luna a identității creștine în România”.

El susține teoria că marile corporații din lume vor să instituie o nouă ordine mondială și că simbolul lor este curcubeul.

„Multe corporații globale donează sume enorme (sute de milioane de dolari cumulativ) pentru globalizarea curcubeului. Adică a unui regim ideologic nou, a unei doctrine agresive, intransigente și intolerante. Un amalgam de neo-marxism și hedonism, lupta de clasă a lui Marx e astăzi dusă între cei care doresc o nouă ordine morală mondială care are ca simbol steagul curcubeu, și cei care doresc să păstreze ordinea morală firească pe care am moștenit-o de la generațiile trecute, o ordine civilizată, fondată pe instituții naturale, imuabile și eterne. Noua Ordine Morală Mondială este, de fapt, imorală. Eforturile pentru instituirea ei sunt sprijinite de sute de miliarde de dolari donați, cu prilejul lunii curcubeu, de sute de corporații globale”, scrie Peter Costea într-o postare pe Facebook.

În același timp, el este convins că Occidentul nu vrea să lase Ucraina să câștige războiul declanșat de Rusia.

„Oare chiar nu vrea Occidentul să lase Ucraina să câștige războiul cu Rusia? Există semnale obiective și îngrijorătoare pentru a răspunde afirmativ la această întrebare. Subiectul nu este unul conspiraționist, ci o observație rațională peste care dau și în materialele pe care le citesc. Occidentul, inclusiv SUA, par indirect ostile Ucrainei și puțin doritoare ca Ucraina să câștige războiul. (...) Nu cred că exagerez spunând că Ucraina ar fi putut câștiga războiul cu Rusia până la sfârșitul anului trecut. Occidentalii au stat, însă, pe gânduri. Și încă stau. Au ezitat. Cine ezită, spuneau romanii antici, pierde”, afirmă avocatul pe aceeași rețea socială.

Cristian Terheș

Este cunoscut deja publicului, este europarlamentar ales pe listele PSD, însă ulterior și-a dat demisia și s-a înscris în Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni.

Cristian Terheș a fost un activist virulent împotriva vaccinului și a restricțiilor sanitare în timpul pandemiei Covid-19. El a fost chiar amendat pentru că a refuzat să prezinte certificatul de vaccinare la intrarea în sediul de la Strasbourg.

Recent, a fost în centrul unui scandal în Parlamentul European, după ce, în cadrul unei dezbateri privind drepturile femeilor, europarlamentarul român a descris femeile transsexuale ca fiind „perverse de sex masculin”. Terheș a mai spus că recunoaşterea legală a existenţei femeilor transsexuale este „cea mai mare ameninţare la adresa femeilor” şi a făcut o paralelă între bărbaţii care se identifică ca femei şi bărbaţii care se identifică ca maşini.

Trei deputate din Parlamentul European i-au transmis o scrisoare preşedintei forului legislativ, Roberta Metsola, în care au cerut o anchetă imediată pentru a stabili dacă Terheș și alți doi europarlamentari se fac vinovaţi de discurs al urii.

Gheorghe Piperea

Controversatul avocat, inamic declarat al vaccinării și al restricțiilor anti-Covid din timpul pandemiei, ocupă locul 9 pe lista candidaților AUR la europarlamentare.

Deși nu se consideră conspiraționist, Gheorghe Piperea este convins că „corporațiile, al căror unic scop este acumularea de putere economică și de resurse pentru a produce profit cu orice preț, au ajuns să decreteze care ne sunt valorile sociale, știința de necombătut, etica ultras și chiar religia. Corporațiile au chiar și tupeul să declare că Biblia e greșită, planificând rescrierea Cărților sfinte de către așa-zisa Inteligență Artificială. Corporațiile amestecă moralitatea cu comercialitatea cinică și cu optimizarea fiscală. Și câștigă. Iar noi pierdem”.

Tot el se întreba recent, într-o postare care ulterior a dispărut, cum „este posibil ca temperatura la umbră să fie mai redusă cu 7 sau chiar 11 grade decât cea la soare? În lunile de vară mie, de exemplu, nu mi s-a părut niciodată că e mai răcoare la umbră, ci doar că sunt mai puțin expus insolației și «bronzării»”.

„Cum se calculează oficial temperatura exterioară? De ce există valori atât de diferite ale acesteia?”, mai voia să știe candidatul AUR.

Șerban Dimitrie Sturdza

Consul onorific al Macedoniei la Constanța și descendent din domnitorii Moldovei, Șerban Dimitrie Sturdza încheie lista primilor zece candidați AUR.

El este și președinte de onoare al Asociației Rost, fondată de Claudiu Târziu, iar opiniile sale sunt atent consemnate pe site-ul publicației asociate acestei organizații.

De aici aflăm că, în opinia lui Șerban Dimitrie Sturdza, „Uniunea Europeană este o dictatură” care „ne spune să mâncăm gândaci”.

„Constatăm astăzi că de la zi la zi avem mai multe îngrădiri. Ni se spune câți porci avem voie să creștem și câți litri de țuică avem dreptul să producem, pe an, la noi în gospodărie. În timpul lui Ceaușescu trebuia să bem înlocuitori de cafea, astăzi ni se spune să mâncăm gândaci în loc de produsele noastre naturale, tradiționale, produse chiar de noi. Totuși, cât de multe asemenea atacuri împotriva ființei noastre mai suntem dispuși să acceptăm? (...)

Uniunea Europeană de astazi este o dictatură parlamentară europeană, nicidecum o democrație. Personal nu îmi doresc ca Europa să fie organizată sub forma Statelor Unite ale Europei, ci ca o uniune a unor state independente și suverane, cu puterea lor de decizie, iar catalizatorul acestor state să fie credința și cultura”, declara el la conferința „Acea Europă în care credem”, organizată de AUR la sfârșitul anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri