Kelemen Hunor, atac la coaliție: Au introdus taxa pe concedii medicale și acum fac concurs care să o scoată. Asta e stabilitate?

Data publicării:
kelemen hunor pe holul parlamentului
Liderul UDMR, Kelemen Hunor. Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat coaliția de guvernare, pentru că ia decizii pe care apoi le regretă și se grăbește să le schimbe. El a dat ca exemplu decizia de impozitare a concediilor medicale cu 10%, la care acum cele două partide vor să renunțe. Totuși, el a spus la Digi24 că vrea ca UDMR să intre la guvernare în 2025, chiar dacă sondajele arată că tot PSD și PNL vor fi aproape de majoritate împreună.

„Eu încerc să avem un grup parlamentar puternic, mai departe decid cetățenii pe cine trimit în Parlament. Dacă pot să am încredere în sondaje, actuala coaliție va fi aproape de majoritate. Nu cred că vor avea majoritate, oricum nu majoritate confortabil. 

Acum se discută anul electoral, acum au niște discuții complicate, în plus este o instabilitate politică în România. Apar fel de fel de discuții care nu ne liniștesc în ceea ce privește stabilitatea guvernamentală. Depinde ce discuții vor fi în continuare”, a spus el.

„Ați văzut, acum o lună și ceva au introdus o taxă pe concediile medicale și acum fac concurență cine să scoată taxa. Unii prin amendament în Parlament, alții ca să fie și mai repede, prin ordonanță de urgență. Oameni buni, voi ați introdus-o, noi am spus că faceți o greșeală. La nici două luni după ce ați introdus-o, faceți concurs de frumusețe cine o scoate mai repede. Nu vă supărați, asta e stabilitate politică? Ce ai făcut în decembrie nu mai e bun în februarie?”, a adăugat Kelemen Hunor.

„Și vorbim doar de politică, nici nu am intrat în alte zone, unde sunt probleme uriașe”, a mai spus el.

Guvernul a decis, la finalul anului trecut, ca românii care intră de anul acesta în concediu medical să fie taxați suplimentar. Mai exact, cei care intră în concediu medical vor plăti 10% contribuții la sănătate din indemnizația primită în această perioadă. Scutiți sunt doar cei care au nevoie de liber în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Procentul se aplică sumei brute a salariului, trecută de angajator în contractul de muncă.

Totuși, după mai puțin de două luni, măsura care a stârnit nemulțumire ar putea fi modificată. Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat ieri că grupul parlamentar PNL va depune în Parlament un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus și el că se caută o soluție cât mai rapidă pentru eliminarea impozitării cu 10 % a concediilor medicale, dar doar pentru pacienții oncologici. Ministrul a spus că o variantă mai rapidă este o ordonanță de urgență.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri