Orban: Dacă ne mobilizăm exemplar, putem să adoptăm alegerea primarilor în două tururi în Camera Deputaților

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban digi24
Foto: Digi24

Alegerea primarilor în două tururi poate fi făcută prin lege în Camera Deputaților, dacă există „o mobilizare exemplară”, a spus premierul Ludovic Orban, la Digi24. Liderul PNL a felicitat USR și a acuzat PSD că „numai la șmecherii le stă capul”.

Ludovic Orban a spus că PSD-ului îi este frică de alegerea primarilor în două tururi și PNL „susțien cu toată forța” acest proiect.

„Noi, dacă ne mobilizăm, putem în Camera Deputațilro să adoptăm alegerea primarilor în două tururi. Am făcut calculele împreună și avem peste 170 de voturi, îți trebuie 165, pentru că este lege organică, totul este să fie o mobilizarea exemplară a tuturor parlamentarilor. Astăzi USR a fost mobilizat exemplar, toți cei 27 de deputați. Îi felicit”, a spus Orban, miercuri seară, la Digi24, despre cererea lui Dan Barna privind o ordonanță de urgență în acest sens sau asumarea răspunderii.

„Trebuie să ne mobilizăm exemplar și mai ales procedural, să ducem bătălia astfel încât să... ei au apelat la un truc, au convocat luni dimineață, la 9:00, Birourile Permanente Reunite, sperând că vor absenta foarte mulți cu ce scop? Să sesizeze comisia de cod electoral, care urma să-și încheie activitatea, privitor la proiectul de lege pe alegerea primarilor în două tururi și legea de aprobare a ordonanței 40 privind alegera președintelui consiliului județean prin vot direct, care și noi suntem împotriva acestui propiect de lege, pentru a prelungi încă trei luni activitatea acestei comisii speciale, ca să îngroape proiectul de lege și să spună că nu-l iau in dezbatere pentru că e la comisia de cod electoral. Numai la șmecherii la stă capul”, a mai spus premierul, despre PSD.

Despre ideea emiterii unei ordonanțe de urgență, Ludovic Orban a spus: „Eu nu pot să fac ceea ce am atacat când în poziție. Când era Ponta era la guvernare a dat ordonanță pe legislația electorală în vederea alegerilor prezidențiale ca să-și creeze avantaje în competiția electorală. Nu poți să dai OUG, care poate fi atacată de Avocatul Poporului și sigur câștigă pe procedură”.

„De asemenea, există procedura angajării răspunderii, pe care nu o exclud. Dar și aici există posibilitatea unui control constituțional. Cea mai bună și cea mai solidă soluție este dezbaterea în Cameră, iar atunci nu mai au motiv să o atace la CCR”, a completat președintele PNL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri