PNL merge la negocieri cu două variante de prim-ministru: Orban și Cîțu. USR PLUS și UDMR trebuie să aleagă

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban si florin citu
Președintele PNL, Ludovic Orban și premierul Florin Cîțu. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Conducerea PNL a decis, miercuri seara, să meargă la negocierile cu USR PLUS și UDMR cu două variante de prim-ministru: Ludovic Orban sau Florin Cîțu. Decizia a fost luată în unanimitate.

Actualizare 19:10. Ludovic Orban a confirmat informațiile publicate de Digi24.ro anterior, că liberalii vor merge la negocieri cu două variante de premier și de șefie a camerelor Parlamentului. Liderul PNL a spus că „am luat decizia de a flexibiliza mandatul, ținând cont de solicitările partenerilor noștri”.

El a precizat că în coaliția PNL - USR PLUS - UDMR, liberalii ar avea o pondere de 55% și partidul pe care îl conduce „consideră legitism să desemneze un candidat la funcția de premier și un candidat la funcția de președinte al unei camere”.

„Am stabilit că trebuie să respectăm principiile democratice și să existe o pondere porporțională cu votul partidelor politice”, a explicat Orban.

De asemenea, el a făcut un apel la respectarea înțelegerii inițiale de a comunica în comun, pentru a evita declanșarea unui „război mediatic”.


Echipa de negociere a primit mandat să discute cu celelalte partide două variante: prima variantă Ludovic Orban - premier și președinte al Senatului - Florin Cîțu, iar a doua variantă este Florin Cîțu - premier și Ludovic Orban - președinte al Camerei Deputaților. 

În ședința Biroului Politic Național, Ludovic Orban le-a transmis liderilor PNL că partidul are 55% pondere în viitoarea coaliție de centru-dreapta, motiv pentru care este îndreptățit să solicite funcția de premier și de președinte al Camerei. 

Florin Cîțu a spus că ar vrea să continue la Ministerul Finanțelor, însă acceptă mandatul partidului de a-l propune președinte al Senatului.

După ce marți seara secretarul general al partidului, Robert Sighiartău, l-a înfruntat pe Ludovic Orban căruia i-a reproșat intenția de a-l retrage pe Florin Cîțu, în ședința de miercuri acesta nu a mai opus rezistență, pledând pentru unitate și liniște în interiorul partidului. 

Emil Boc, primarul de la Cluj-Napoca, liderul grupării ardelene a PNL, a cerut solidaritate internă și „parteneriat cu Klaus Iohannis”, acesta fiind un semnal tras celor din aripa controlată de Ludovic Orban, care nu mai susțin cu tărie o relație strânsă cu șeful statului. Pentru unitate a pledat și primvicepreședintele PNL, Rareș Bogdan. 

Cristian Bușoi a cerut ca miniștrii PNL din viitorul guvern să fie desemnați pe baza unei competiții interne, printr-o procedură transparentă. 

De asemenea, în cadrul discuțiilor interne, Ludovic Orban i-a criticat pe cei din USR PLUS pentru că au transmis printr-un comunicat de presă că nu sunt de acord ca el să fie premier. „Așa ceva nu se face”, ar fi spus președintele PNL.

USR PLUS și UDMR sugerează deja că nu vor accepta variantele PNL

USR PLUS a transmis, miercuri, că respinge un nou guvern condus de Orban, despre care spun că „nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta”. 

Cele două variante validate de conducerea PNL nu se anunță a fi de natură să deblocheze negocierile. Partenerii de discuții de la USR PLUS au transmis, neoficial, că nu agrează niciun dintre cele două variante. De asemenea, nici UDMR nu este de acord cu propunerile pe care ar urma să le fac PNL în cadrul negocierilor.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri