Proiectul de Constituție propus de președintele Traian Băsescu, respins de Camera Deputaților

Data publicării:
parlamentul romaniei - resized -mfax-7

Doar 41 de deputați au votat „pentru” și 259 „împotrivă”. Pentru a fi adoptat, proiectul avea nevoie de vourile a două treimi dintre deputați.

Democrat-liberalii au explicat de ce consideră inutil un Parlament cu două camere şi au repins ideea păstrării unui număr mare de aleşi.

Faptul că noi marţea cam închidem parlamentul dovedeşte că şi 500 câţi suntem noi acum este prea mult. Cred că 300 este suficient. Am ajuns să dezbatem 10-15 legi pe o dezbatere parlamentară în plen”, a declarat Mircea Toader.

Un punct de vedere care nu şi-a găsit însă susţinere în rândul celorlate partide parlamentare. Puterea consideră că proiectul preşedintelui este depăşit, din moment ce există o comisie parlamentară care se ocupă de revizuirea Constituţiei.

Suntem angajaţi în elaborarea unui proiect legislativ mult mai amplu. Nu negăm meritele acelui proiect legislativ, dar el este şchiop faţă de ce realizăm acuma”, a argumentat Petre Roman.

„Nu sunt decât trei voturi pentru acest proiect de lege, cu trei voturi nu avem ce discuta şi repet noi nu-l vom susţine”, a afirmat Florin Iordache.

Votul din plen a fost covârşitor împotriva propunerilor făcute de şeful statului.

Printre absenţii de la şedinţa de astăzi s-au aflat şi mai mulţi democrat-liberali. Cei care au venit totuşi la dezbateri au susţinut proiectul până în ultima clipă.

În 2009 era în plină ascensiune tirania instituită de guvernul Boc-Băsescu şi s-au gândit ei atunci că i-ar incomoda un parlament bicameral şi ar fi bine să elimine o cameră”, este de părere Ioan Adam.

Odată ce proiectul a fost respins în Camera Deputaţilor, el nu va mai fi dezbătut şi în Senat. 

Proiectul punea în aplicarea rezultatele referendumului din 2009, când românii au decis că vor un parlament unicameral, cu 300 de membri. Documentul a fost dezbătut inițial în 2012, după care a fost trimis la Comisia juridică, unde a „zăcut” aproximativ un an.

Pentru că a fost respins de Camera Deputaților, proiectul șefului statului nu va mai ajunge în Senat. Prin urmare, de actualitatea rămâne doar propunerea USL de revizuire a Constituției.

Premierul Victor Ponta susţine că vremea vorbelor a trecut şi că e nevoie de fapte din partea lui Crin Antonescu pentru a demonstra că e solidar cu PSD. 

Comisia de revizuire, înfiinţată în februarie, nu a avut nicio dezbatere pe tema revizuirii, iar prima şedinţă, care trebuia să aibă loc pe 20 mai, a fost amânată cu o săptămână.

Între timp, a fost prelungit şi termenul la care Forumul Constituţional trebuia să înainteze Comisiei parlamentare propunerile de modificare a Constituţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri