Exclusiv PSD avansează varianta ca Ciucă să nu ajungă Președinte interimar al României. Grindeanu: „Eu nu știu să fie PNL cu 51% în Senat”

Data actualizării: Data publicării:
nicolae ciuca klaus iohannis parlamentul romaniei
Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a avansat, vineri seară la emisiunea „LIVE cu Rotaru și Kiss” de la Digi24, ideea ca Președinte interimar al României să nu fie actualul șef al Senatului, sau „numărul doi în Stat”, Nicolae Ciucă, care este și președintele PNL, în condițiile în care Klaus Iohannis ar merge să ocupe funcția de președinte al Consiliului European înainte de finalizarea mandatului său. „Astăzi este Nicolae Ciucă, eu știu ce-o să fie în iunie, iulie? (...) Eu nu știu să fie PNL cu 51% în Senat”, a mai spus oficialul din Guvern.

Întrebat dacă, în situația în care Președintele Klaus Iohannis va deveni noul președinte al Consiliului European înainte de finalizarea mandatului său actual, funcția de șef al statului o va prelua președintele Senatului Nicolae Ciucă, Sorin Grindeanu a declarat: „Va fi președintele Senatului Președinte interimar. Dacă domnul Iohannis va merge în funcția de președinte al Consiliului European, cel care ocupă funcția de președinte al Senatului va merge Președinte interimar. Astăzi este Nicolae Ciucă, eu știu ce-o să fie în iunie, iulie? Hai să vedem ce va fi atunci”. 

Întrebat dacă Președintele interimar al României ar putea fi de la PSD, prim-vicepreședintele social-democraților a spus că „astăzi e Nicolae Ciucă, iunie, iulie e altceva..”. 

Despre posibilitatea formării unei alte alianțe, Grindeanu a precizat că „PSD nu-și dorește acest lucru”. „Noi încercăm să ne ținem de ceea ce am hotărât în urmă cu peste doi ani, când s-a făcut această alianță. Ne dorim să rămânem în continuare. Atunci, în această alianță, președintele Senatului în cazul de față va fi și Președintele interimar. Nu va mai fi această alianță, sigur că... Eu nu știu să fie PNL cu 51% în Senat, să aibe atâtea voturi ca să fie indiscutabil cineva Președinte interimar. Chiar știu că e pe locul doi, după noi, dacă nu chiar trei”, a mai afirmat Sorin Grindeanu.

Un scenariu discutat intens în PNL și în coaliție în această perioadă este plecarea lui Klaus Iohannis la președinția Consiliului European, începând cu 1 iulie 2024, după vacantarea funcției de către Charles Michel, actual președinte, care va candida la Parlamentul European. Deși numele lui Iohannis a fost vehiculat pentru o funcție europeană de rang înalt, de data aceasta președintele României ar avea o șansă reală, pentru că liderii europeni încearcă să evite accedarea lui Viktor Orban în această poziție. Ungaria va prelua președinția Uniunii Europene de la 1 iulie și cutuma europeană presupune ca, în cazul în care nu există numărul necesar de voturi pentru un nou candidat, atunci șefia Consiliului să fie asumată de către țara care deține președinția UE. O altă cutumă este alegerea celui mai longeviv politic lider. Cei mai vechi membri ai Consiliului sunt, în ordine, Orban și Iohannis. Or, evitarea lui Viktor Orban i-ar aduce șanse reale președintelui României.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri