Rectorul SNSPA spune că sondajele pentru PMB sunt manipulate: Și Nicușor Dan ar putea avea interese să-l pună pe Piedone pe primul loc

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - CONFERINTA - BUNA GUVERNARE
Remus Pricopie, rectorul SNSPA. Foto: Inquam Photos / George Calin

După lungi discuții și negocieri, Coaliția PSD-PNL nu a reușit încă să ajungă la un consens privind candidatul comun pentru Primăria Capitalei. „Este un proces firesc de analiză și dezbatere” și „trebuie să avem răbdare”, spune rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Remus Pricopie, într-un interviu pentru Aktual24. Potrivit acestuia, sondajele pentru alegerile de la București „sunt manipulate în mod deliberat”, motiv pentru care Cristian Popescu Piedone „nu este primul în sondaje”. „Nu exclud ca inclusiv Nicușor Dan să aibă interes să-l prezinte pe Piedone pe primul loc”, a afirmat Pricopie.

„În ceea ce privește „soluția candidaturii la Primăria Generală”, cred că este un proces firesc de analiză și dezbatere, în interiorul coaliției PSD-PNL. Dacă am fi vorbit despre candidaturi separate, candidații ar fi fost deja stabiliți: Firea, PSD, respectiv Burduja, PNL. Cum însă se dorește un candidat care să fie agreat de electoratul ambelor partide și care, dacă se poate, să obțină susținerea și a celor care sunt în afara acestor două bazine electorale, procesul de identificare a unui nume potrivit este ceva mai complicat.

Totuși, ar trebui să mai vedem un aspect: democrația înseamnă dezbatere. Dacă șefii celor două partide ar fi anunțat acum 3-4 săptămâni un nume, fără discuții în partid, fără cercetări sociologice, fără negocieri în coaliție, imediat ar fi început discursul de tip conspiraționist: „Totul a fost decis de un grup de 3-4 persoane, departe de ochii lumii!”. Pe de altă parte, daca se parcurge un proces deliberativ, așa cum se întâmplă acum, iar nu este bine și se pune imediat eticheta de „incapacitate politică” a coaliției, ceea ce, evident, nu este adevărat.  Eu cred că trebuie să avem răbdare. Subiectul, cu siguranță, va fi clarificat în câteva zile sau în cel mult 1-2 săptămâni”, a afirmat Remus Pricopie.

Întrebat dacă nu este deja târziu pentru anunțul candidatului ales de PNL și PSD, acesta a răspuns: Nu. În 2000, Traian Băsescu și-a anunțat intenția de a candida pentru Primăria Bucureștiului cu numai câteva zile înainte de expirarea termenului de depunere a candidaturilor. În 2004, a procedat la fel pentru poziția de Președinte al României”.

Rectorul SNSPA spune că sondajele politice sunt manipulate în mod voit, astfel că primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, nu este pe primul loc, cu cele mai multe șanse de a-l învinge pe Nicușor Dan.

„Revenim la subiectul „sondaje”. Piedone NU este primul în sondaje. Din păcate, de multe ori, sondajele sunt manipulate în mod deliberat, pentru a favoriza o anumită opțiune sau alta. Nu exclud ca inclusiv Nicușor Dan să aibă interes să-l prezinte pe Cristian Popescu Piedone pe primul loc, numai pentru a mobiliza electoratul educat, responsabil din București, adica acel electorat despre care se presupune că nu ar vota un primar care are probleme grave cu limba română și care consideră că, pentru a gestiona Bucurestiul, nu este nevoie de prea multă „intelectualitate””, a explicat Pricopie.

Totodată, rectorul SNSPA spune despre actualul primar general Nicușor Dan că nu are calități de lider și că nu îl vede candidând, în viitor, la prezidențiale. De asemenea, Pricopie este de părere că Dan va câștiga un nou mandat la PMB doar dacă „alianța PSD-PNL mută fundamental greșit”.

Interviul integral poate fi citit AICI

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri