Șeful AEP o contrazice pe Carmen Dan: Nu au fost probleme cu tabletele din secțiile de votare

Data actualizării: Data publicării:
Florin Mitulețu-Buică
Florin Mitulețu-Buică. Foto: Inquam Photos / George Călin

Continuă audierile în comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile din 26 mai. Președintele AEP, Florin Mitulețu Buică, a contrazis-o pe Carmen Dan, ministrul de Interne, care spunea că softul tabletelor pentru detectarea votului multiplu a avut probleme.

Nu am constatat sincope în ceea ce privește funcționarea sistemului informatic, cât și a sistemelor din secțiile de votare electronice, tabletele respective, cât și sincope în desfășurarea proceselor electorale de către președinți și operatori”, a spus Mitulețu Buică.

„Pe baza informațiilor pe care le avem, nu am constatat nicio neregulă”, a adăugat el.

Aleșii Puterii s-au arătat nemulțumiți de prezentarea lui Florin Mitulețu pe care au catalogat-o ca fiind "pe repede înainte" și de afirmația acestuia că nu a constatat nereguli la vot.

Doi invitați din prima zi au verificat vreo 4000 de procese verbale din secțiile de votare și au constatat că foarte multe, cred că vreo 25 la sută, au spus că nu se închid pe cheie. E simplu să spui că nu au existat nereguli și uite că te contrazic dovezile. Când vom avea listele suplimentare și vom găsi vot multiplu înseamnă că softul pe care l-ați girat dumneavoastră este foarte prost. Dumneavoastră ați cerut factorilor decidenți să se rămână pe sistem cu serviciu militarizat și nu o altă instituție a statului? Nu e singura audiere pe care o facem cu dumneavoastră”, a spus Lia Olguța Vasilescu, președintele comisiei.

De fiecare dată au fost erori în completarea acestor procese verbale. Dar doar din punct de vedere al buletinilor de vot și inscripționărilor pe prima pagină, dar care nu influențează voturile”, a spus Mitulețu Buică.

Declaraţiile preşedintelui AEP vin după ce ministrul de Interne, Carmen Dan, a a spus ieri în comisie că operarea tabletelor folosite la alegerile europarlamentare din 26 mai a fost deficitară.

Ea a mai spus că sistemul de monitorizare ar putea fi scos din competența STS și trecut în competenţa AEP.

„Da, aprecierea mea este că acest sistem nu ar trebui să fie în competenţa şi responsabilitatea exclusivă a unui serviciu special, dacă ne dorim un proces electoral transparent, atâta timp cât avem o autoritate electorală transparentă, cum este AEP, care ar putea să preia şi aceste prerogative. Eu cred că s-ar elimina, în acest fel, suspiciuni că în procesul electoral ar putea fi imixtiuni de un fel sau altul”, a declarat Carmen Dan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri