Traian Băsescu: Nu iau în calcul un referendum doi în unu

Data publicării:
traian basescu cotroceni presidency ro

Întrebat despre un referendum combinat pentru proiectul de revizuire a Constituției, discutat în Parlament, și de cel pentru Parlament unicameral cu 300 de aleși, președintele Traian Băsescu a precizat că nu ia în calcul un referendum „doi în unu” și că acesta va fi în altă dată față de cel al Constituției.

„Referendumul pe care eu îl voi propune românilor va fi cel puțin cu o săptămână înaintea celui pentru Constituție”, a susținut Traian Băsescu.

Președintele a adăugat că referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă două lucruri: adoptarea noii legi a referendumului şi aprobarea de către Parlament a Constituţiei revizuite.

„După aceea voi lua decizia cu privire la dată. Din punctul meu de vedere nu este nicio diferenţă între referendum validat cu 30% sau 50%. Voi declanşa referendum dacă voi constata că noua Constituţie nu respectă referendumul din 2009”, a mai spus președintele României.

Președintele Traian Băsescu a anunțat săptămâna trecută că va convoca un nou referendum cu următoarele două întrebări: „Doriți Parlament unicameral?” și „Doriți Parlament cu 300 de membri?”. Traian Băsescu spunea marți că așteaptă să vadă dacă se va vota reducerea pragului pentru validarea referendumului la 30%, astfel încât și acest referendum să beneficieze de cvorumul redus.

Parlamentul nu a dat aviz, din lipsă de cvorum, solicitării președintelui de a convoca referendumul pe tema Parlamentului unicameral cu 300 de membri. Potrivit legislației, parlamentarii au la dispoziţie 20 de zile pentru a da un aviz, dar au decis să tranșeze problema mai repede. Comisiile Juridice ale celor două camere ale Parlamentului au dat astăzi aviz pozitiv solicitării președintelui Traian Băsescu pentru organizarea referendumului privind Parlamentul unicameral cu 300 de membri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri