Raed Arafat critică alertele date înaintea unui cutremur: „Aceste mesaje nu sunt bune deloc. Cine le trimite o face pe răspunderea sa”

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat la conferinta de presa
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Foto: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 a avut loc joi dimineața în zona seismică Vrancea, cel mai mare din ultimii patru ani, însă românii nu au primit mesaj RO-ALERT. Cu toate acestea, au existat și persoane care au fost avertizate că urmează un cutremur prin intermediul unor aplicații instalate pe telefoanele mobile. Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat la Digi24 de ce ISU nu trimite astfel de mesaje.

Raed Arafat: În momentul în care transmiți un mesaj către populație în care spui că vine cutremurul, cu 10-15 secunde înainte, riscul este panică, ieșire din apartament, încrederea că ei pot să iasă din bloc înainte să înceapă cutremurul și de fapt să îi prindă în casa scărilor sau în lift.

Acest cutremur s-a întâmplat dimineața, toată lumea era acasă, dar dacă se întâmpla sâmbătă la ora 00, când toți tinerii erau în discoteci, care oricum sunt arhipline, și tu vii cu un mesaj de genul? E suficient să se panicheze 10-20 de persoane și se produce o busculadă. Încep să se împingă, toți oamenii să se ducă către o ieșire și după care să nu mai poată să iasă și să înceapă să se calce.

Responsabilitatea transmiterii unor mesaje necalculate, care pot induce panică necontrolată, trebuie să fie asumată de cei care o fac.

Trebuie să fim foarte atenți pentru că dăm mesajul prea din scurt și inducem panică. Dacă eu știam cu 5 minute înainte că vine cutremurul, da, merita să dau un mesaj. Când e vorba de mesaje care vin cu 5 secunde înainte, nici nu ai timp să scrii mesajul și să îl trimiți. La noi, la IGSU, a asunat alarma cu 5-7 secunde înainte de cutremur.

Părerea noastră este că populația trebuie să fie pregătită foarte bine. Chiar dacă vrem să dăm astfel de mesaje pe viitor, trebuie să fim siguri că marea majoritate a populație știe foarte bine ce are de făcut și că va face asta, nu va intra în panică. Atunci vom începe să dăm un mesaj cu 5 secunde înainte.

Citește și: Cele mai importante recomandări în caz de cutremur

Aplicațiile care trimit alerte înainte de cutremur

Există, însă, și aplicații la care orice român se poate abona, iar din telefon sau computer pot fi activate alertele pentru astfel de evenimente. De asemenea, telefoanele cu sistem de operare Android au o astfel de funcție.

Raed Arafat: Ei informează populația. Ei nu au rolul de a avertizare oficială, acesta este rolul Protecției Civile, rolul statului. Cine vrea se poate înscrie, dar sperăm să înțeleagă că avertizarea asta e cu foarte scurt timp înainte și să nu intre în panică, să nu îi panicheze pe alții și să stea undeva unde să se protejeze.

Android colectează date din mai multe telefoane care simt o mișcare și apoi transmite un mesaj. Dar și acest mesaj a venit la limită: cu 2-3 secunde înainte la unii și cu un minut după la alții.

E același lucru, și în acest caz populația trebuie instruită. Vă spun, fără o instruire, un astfel de mesaj nu este un lucru bun, deloc.

Poate într-o țară în care se întâmplă un cutremur la fiecare două zile, un astfel de mesaj ar fi bun. Dar la noi, când spui că e cel mai puternic cutremur din ultimii patru ani, nu este în regulă.

Cei care vor să dea aceste avertizări trebuie să fie foarte atenți pentru că este posibil să producă anumite efecte.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri