Incendiul de la Spitalul din Constanța. Șeful ANMCS, demis de Cîțu: Premierul a suspendat vizitele de evaluare din spitale în aprilie

Data actualizării: Data publicării:
sectia ati incendiu
Secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța în care și-au pierdut viața nouă pacienți, după ce salonul a luat foc. Foto: Amator

Președintele Agenției Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate (ANMCS), Vlad Berbecar, care a fost demis de premierul Florin Cîțu în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, susține că șeful Executivului a suspendat vizitele de evaluare din spitale în 15 aprilie 2021, cu o lună de zile înainte ca acesta să fie numit în funcție la propunerea USR PLUS. Cîțu l-a acuzat pe șeful ANMCS că „de când a intrat în funcție, nu a mai făcut nicio evaluare”.

„Am aflat de la televizor că am fost demis de premierul Florin Cîțu. Motivul oficial este că de la numirea în funcție nu au mai avut loc evaluări ale unităților sanitare.

Poate Florin Cîțu nu știe, dar în cadrul întregului proces de evaluare și acreditare a unităților sanitare cu paturi sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata stării de alertă, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, adoptată de același premier. Practic, Florin Cîțu a suspendat vizitele de evaluare din spitale în 15 aprilie 2021, cu o lună de zile înainte ca eu să fiu numit în funcție.

Chiar și în această situație, activitatea de acreditare a continuat, dovadă fiind ordinele cu unitățile sanitare cu paturi încadrate în categorii de acreditare, care au fost publicate lunar în Monitorul Oficial, inclusiv în luna septembrie.

Chiar dacă se decisese cu ceva timp în urmă suspendarea vizitelor de evaluare, din cauza faptului că multe spitale și-au schimbat structurile de funcționare, transformându-se în spitale pentru pacienții COVID, ANMCS-ul și-a continuat activitatea prin mijloacele legale pe care le are la dispoziție, anume vizite de monitorizare tematică.

Astfel, în perioada februarie-iunie au fost vizitate 94 de unități sanitare din toată țara, urmând ca din ianuarie să reînceapă un nou proces de monitorizare. Printre temele de monitorizare tematică desfășurate anul acesta s-a aflat și siguranța echipamentelor și a instalațiilor. În ciuda faptului că verificarea instalațiilor de oxigen sau a instalațiilor electrice nu intră în atribuțiile Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în cadrul procesului de monitorizare tematică au fost incluși și unii indicatori meniți să diminueze riscurile care pot apărea în actualul context pandemic.

Premierul Florin Cîțu avea nevoie de un nou țap ispășitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanța și eram ultimul om propus de USR PLUS într-o instituție publică din subordinea Guvernului”, arată mesajul distribuit de Vlad Berbecar pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Premierul Florin Cîțu a anunțat că i-a demis pe managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța și pe șeful Agenției Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate, ca urmare a incendiului în urma căruia au murit șapte oameni. Cîțu spune și că „cei care nu au pregătit valul 4 vor plăti”.

„Am luat  două decizii, l-am sunat pe primarul Vergil Chițac și am cerut să o demită pe managerul spitalul, am semnat ordinul prin care l-am demis pe șeful ANMCS care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare. La spital avem mai multe nereguli”, a spus Florin Cîțu.

Citește și: Spitalul din Constanța nu avea autorizație de securitate la incendiu. Raed Arafat: „Până la acest moment nu s-au depus actele”

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri