Rechizitoriu: Infecțiile nosocomiale, subraportate de șefii de spitale

Data publicării:
lista spitale

Şefii de spitale din România obişnuiesc să raporteze un număr mai mic de infecțiili nosocomiale deorece se tem de sancțiuni. Informaţia apare în rechizitoriul prin care a fost trimisă în judecată compania Hexi Pharma, acuzată că a vândut ani la rând dezinfectanţi ineficienţi către 340 de spitale din ţară. Anchetatorii spun că situaţia reiese din rapoartele de specialitate întocmite de instituţii din ţară, dar şi de organizaţii internaţionale.

Anchetatorii au studiat mai multe rapoarte de specialitate, pentru a stabili consecinţele folosirii unor produse neconforme, aşa cum arată expertizele în cazul celor vândute de Hexi Pharma.

Din datele menţionate în cuprinsul Raportului privind consumul de antibiotice, rezistenţă microbiană şi infecţii nosocomiale în România - 2013", incidenţa infecţiilor nosocomiale la nivel naţional este de doar 0,23%, faţă de media europeană de 5,7%, se arată în rechizitoriul Parchetului General. Un alt raport, din 2014, indică faptul că în ţara noastră, sunt raportate de 25-30 ori mai puţine infecţii faţă de media europeană. Aşa au reuşit anchetatorii să determine efectul neregulilor de la compania Hexi Pharma.

Nu s-a făcut legătura între dezinfectanţii neconformi şi anumite infecţii, s-a făcut legătura între dezinfectanţii neconformi şi un fenomen propagat la nivel naţional de răspândire şi proliferare a microbilor care au generat infecţiile nosocomiale, a explicat procurorul-șef al Parchetului General, Romulus Varga.

Asta în condiţiile în care, spun procurorii, testele arată că produsele erau ineficiente.

Utilizarea produselor nu produce efectele scontate nici măcar în condiţii controlate de laborator, cu atât mai puţin într-o unitate sanitară, unde nu poate exista un control strict al modului de aplicare a produselor pe suprafeţele pentru care sunt destinate”, se arată în Rechizitoriul Parchetului General.

A face legătura de cauzalitate între o anumită infecţie a unui anumit pacient şi un anumit produs neconform al Hexi folosit într-o anumită perioadă de timp e o sarcină, cred imposibilă, având în vedere că răspândirea infecţiilor nosocomiale nu ţine doar de utilizarea produselor biocide”, a spus procurorul Romulus-Varga.

Specialiştii consultaţi de procurori au explicat cã, pentru combaterea eficientã a infecţiilor, conteazã şi modul în care sunt folosite produsele biocide, curãţenia din spitale sau rezistenţa la antibiotice a pacienţilor. Spitalele au cerut despăgubiri totale de peste 100 de milioane de lei. Procurorii au pus sechestru pe terenuri, case şi apartamente, dar şi pe fabrica Hexi Pharma.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri