Amânarea cu trei luni a aplicării accizei pe carburanţi produce o gaură în buget de 500 de milioane de lei

Data publicării:
Calculator finante contabilitate bani-Mediafax Group-Gabriel Fluerariu

Compromisul politic pentru adoptarea bugetului pentru 2014 s-a tradus prin amânarea cu trei luni a accizei suplimentare de 7 eurocenţi la litrul de combustibili. Acest lucru înseamnă că încasările statului vor fi mai mici cu 500 de milioane de lei decât nivelul inclus în buget. Adică bani fără acoperire. Ca să facă rost de aceşti bani, experţii susţin că primul pas ar fi să se taie risipa.

„E o mare problemă să tai ceva dintr-un buget ca şi să adaugi, pentru că atunci când adaugi te întrebi de unde bani”, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

„Prima problemă pe care o are bugetul este proasta gospodărire a banilor care există. Dacă este să ne referim la sistemul sanitar, unde în mod clar este o risipă foarte mare”, susţine Radu Crăciun, director de investiţii.

Pentru a face rost de bani, Guvernul nu ar trebui să cadă în capcana suprataxării.

„Eu spun limpede că nu e recomandabil în criză - şi mai suntem încă, chiar dacă criza este pe final, noi mai suntem în criză - nu este recomandabil să măreşti taxele”, crede Adrian Vasilescu.

În plus, cheltuielile ar trebui tăiate cu măsură, fără a urma exemplul din acest an, când au fost sacrificate investiţiile.

„Ceea ce nu cred că ar trebui făcut este ca aceste cheltuieli să se taie din zona investiţiilor, zona din care, din pacate, în 2013, când s-a făcut ajustarea bugetară, a fost zona cea mai afectată”, a sp7us şi Radu Crăciun.

Premierul Victor Ponta a declarat că decizia legată de eventuala creştere a altor taxe sau de tăierea din dreptul cheltuielilor unor ministere se va lua la finalul lunii martie, în funcţie de încasările la buget.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri