Șeful Transelectrica a fost revocat. Mircea Coșea: I-am cerut să vină cu dovezi oficiale, a dispărut; Procuratura s-a autosesizat

Data actualizării: Data publicării:
directorul transelectrica marius carasol agerpres_12748294
Marius Dănuț Carașol Foto: Agerpres

Marius Dănuț Carașol a fost revocat de către Consiliul de Supraveghere al Transelectrica din funcția de președinte al Directoratului companiei și din funcția de membru al Directoratului, a declarat joi la Digi24 președintele Consiliului de Supraveghere Transelectrica, Mircea Coșea. El a spus că instituția nu va face plângere, dar că, din câte a înțeles din presă, Procuratura s-a autosesizat în acest caz, în care șeful Transelectrica este bănuit că și-a falsificat diploma de absolvire a facultății.

Consiliul de Supraveghere al Transelectrica i-a solicitat lui Carașol documentele de atestare a studiilor, după ce în presă au apărut informații legate de autenticitatea studiilor sale, explicase încă de miercuri, la Digi24, Mircea Coșea.  „L-am sfătuit pe dl. director general, deocamdată mai mult nu putem să facem, să-și rezolve problema printr-o cerere personală pe care s-o facă la Politehnică, în sensul confirmării că există în Foaia matricolă a Universității numele domniei sale, numărul diplomei și anul de absolvire. În al doilea rând, vom face - și lucrul ăsta l-am stabilit acum - vom face și prin proprietari, prin acționari, prin minister (Ministerul Economiei - n.r.) adică, cerere și la minister (Ministerul Educației - n.r.), și la Politehnică, pentru verificarea acestei diplome”, a precizat, miercuri, la Digi24, Mircea Coșea.

Președintele Consiliului de Supraveghere Transelectrica a declarat joi, la Digi24, că directorul Marius Carașol nu a adus aceste documente - i se dăduse un termen de 24 de ore - și, mai mult, el a dispărut pur și simplu, nu a mai răspuns la telefoane și nu a mai putut fi contactat. 

„Astăzi, din nou, am convocat o ședință de urgență a Consiliului, pentru că această situație nu mai putea continua, Transelectrica e societată de interes strategic, listată la bursă, riscăm efecte economice negative. A fost motivul pentru care am convocat Consiliul și am hotărât revocarea în absența lui. Dânsul nu a mai venit, nu a mai răspuns la niciun telefon, la nicio chemare”, a spus Mircea Coșea.

Mircea Coșea a precizat că Ecaterina Andronescu însăși l-a sunat și i-a confirmat că Politehnica nu a acordat diploma cu numărul respectiv pentru Marius Carașol. Diploma este un fals. Ecaterina Andronescu este președinta Senatului Universității Politehnice.

Mircea Coșea a explicat că în momentul în care lui Carașol i s-au cerut actele doveditoare ale studiilor, acesta a venit cu un dosar în care era o diplomă de școală sanitară și o diplomă de absolvire prin licență a Universității Politehnice București, secția Electrotehnică, o diplomă care era asemănătoare cu cele care se eliberează la licență. A adus, de asemenea, patru pagini de matricolă școlară, cu toate examenele. „Nu puteam atesta dacă ele au fost emise corect sau dacă e fals. Dar hârtia există” și părea originală, a spus Coșea.

Numai că, joi, Politehnica a precizat că nu corespundeau semnăturile, nu sunt ale celor care trebuia să le dea, că exista un fel de logo, un antet, care nu corespunde cu cel folosit de UPB la acea dată. „Deci, se pare că falsificarea nici nu e foarte bine făcută din punct de vedere grafic”, a declarat Mircea Coșea. 

Marius Carașol a fost numit în funcția de director al Transelectrica în decembrie 2018. În CV-ul afișat pe site-ul instituției, scrie că este inginer diplomat și că a făcut cursurile Universității Politehnice București între 1999 și 2005.

Mircea Coșea a declarat că pentru el personal acest caz este „o surpriză tristă”. Săptămâna viitoare, va avea loc o altă ședință a Consiliului de Supraveghere în care se va analiza ce se întâmplă cu contractele semnate de Marius Carașol. „Am cerut grupului managerial o situație în detaliu a fiecărui contract”, a precizat Coșea, recunoscând, pe de altă parte, că Marius Carașol a avut rezultate bune de când a fost numit director. „Nu îl condamn pentru nimic în sens profesional, ci pentru acest lucru, care e absolut de neînțeles: cum poate un om matur să facă astfel de prostii, astfel de înșelăciuni la nivelul la care a ajuns”, a spus Mircea Coșea.

Procuratura s-a autosesizat în acest caz, a mai spus la Digi24 Mircea Coșea, precizând că are această informație din presă. „Nu vom face plângere la Parchet”, a mai spus Coșea.

Comunicatul Transelectrica 

Având în vedere informațiile difuzate în presă în ultimele 24 de ore, referitoare la autenticitatea studiilor președintelui Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Consiliul de Supraveghere al Companiei a decis revocarea domnului Marius-Dănuț CARAȘOL din calitatea de membru al Directoratului, respectiv președinte al Directoratului. Începând cu data de 19 septembrie 2019, în calitatea de președinte al Directoratului a fost numită doamna Claudia-Gina ANASTASE.

Consiliul de Supraveghere al CNTEE Transelectrica SA tratează cu responsabilitate și respect importanța guvernanței corporative în administrarea societății, precum și poziționarea companiei în relația cu investitorii și partenerii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri uimitoare după 50 de ani: Familia lui Ted Bundy face publice ultimele scrieri ale criminalului în...
Digi FM
Claudia Iosif, fosta iubită a lui Dorian Popa, surprinsă alături de Andrew Tate. Milionarul a fost arestat...
Pro FM
Durerile au forțat-o pe Celine Dion să ia doze aproape fatale de medicamente. Dezvăluirile cutremurătoare ale...
Film Now
Alicia Vikander, adevărul despre motivul pentru care a avut nevoie de zece ani ca să mai facă un film cu...
Adevarul
Cât de bogați erau pe vremuri bucureștenii: Povestea unei fotografii de pe Calea Victoriei, din anii 60...
Newsweek
VIDEO Marele mister al războiului. 16 sfere rusești întinse pe un câmp în Ucraina. SUA implicate?
Digi FM
Ce vrea să studieze fiica lui Irinel Columbeanu. Adolescenta de 16 ani nu vrea să facă facultatea în SUA...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Fiul lui Pierce Brosnan, fotografiat în Londra, după aproape 20 de ani. Actorul a rupt legătura cu el din...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia