G. Mencinicopschi, unul dintre cei care au netezit drumul plantelor modificate genetic în România

Data publicării:
menci 1

În România anului 2013 peste 800 de hectare de teren agricol sunt acoperite de plantații modificate genetic, după ce în 2012 existau puțin peste 300 de hectare cultivate cu astfel de plante. În 2007 reglementarile Uniunii Europene aveau să fie mai explicite cu privire la ce plante modificate pot fi sau nu cultivate.

„În România se cultivă acele plante modificate genetic care sunt aprobate la nivel european, respectiv porumbul MON 810 rezistent la sfredelitorul porumbului”, a explicat Tatiana Preda, consilier superior Ministerul Agriculturii.

Unul din marii cultivatori de plante modificate genetic a fost Dan Voiculescu. Soia modificată genetic de acesta se regăsea chiar și într-o arie protejată a Parcului Natural Comana din județul Giurgiu.

În 2006, compania Grivco, controlată de omul de afaceri a fost amendată de Garda Națională de Mediu cu 30.000 de euro, dar și obligată să distrugă culturile modificate. Coincidență sau nu, din 2008 lucrurile s-au schimbat. Franța a luat decizia de interzicere a acestor culturi, iar Romania ar fi vrut să urmeze această cale.

Ultimul for ce avea să încline balanța, Comisia de Securitate Biologică, condusă de doctorul Gheorghe Mencinicopschi, avea să-și dea în schimb acordul că plantele nu prezintă niciun risc, deși în decursul timpului medicul a fost un luptător împotriva plantelor modificate.

„Dumneavoastră ați semna ceva fără să știți? (...) Nu aveam varianta să nu semnez atunci când șapte sau opt membri erau pentru”, a spus Gheorghe Mencinicopschi.

„Eu am fost surprins când am observat poziția profesorului Mencinicopschi în comisia de biosecuritate, care înclina spre organismele modificate genetic”, a explicat cercetătorul Aurel Maxim.

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi și Dan Voiculescu au fost condamnați împreună în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) București la pedepse de cinci respectiv șase ani de închisoare. Procurorii spun că prejudiciul din înstrăinarea terenurilor Institutului ajunge la 60 de milioane de euro.

Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că este nevinovat, iar dosarul în care a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare este unul politic, totul fiind „o mascaradă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri