Statul vrea să vândă Electrica pe bursă, în aprilie 2014

Data publicării:
electrica-1

Statul va pierde controlul asupra celei mai profitabile afaceri din energie după ce, în aprilie 2014, Electrica va vinde pe bursă filialele de distribuţie şi furnizare a energiei electrice. Este, de altfel, sectorul cel mai căutat de investitorii străini.

Până acum, statul a vândut cinci filiale ale companiei de stat unor companii din Germania, Italia şi Cehia. Au rămas în proprietatea statului afacerile de distribuţie a energiei din Transilvania şi nordul Munteniei, dar creditorii internaţionali au pus drept condiţie privatizarea lor.

După 115 ani sub numele Electrica, această companie de stat se pregătește să își vândă și ultimele trei filiale care deservesc mai bine de trei milioane de abonați, la cerința FMI și CE.

Distribuţia înseamnă staţiile de transformare a energiei electrice, iar furnizarea reprezintă reţeaua de joasă tensiune, care ajunge până la consumatorul final.

Stația alimentează o serie de consumatori din nordul orașului Ploiești, atât consumatori casnici, cât și consumatori industriali, și racordează producătorii de energie regenerabilă”, spune Valentin Brănescu, director tehnic al unei staţii de transformare.

Pentru cei care vor cumpăra afacerile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice de la Electrica, câştigul va veni din facturile la energie încasate de la milioanele de consumatori. În plus, sumele pe care le va plăti fiecare român vor creşte cu aproximativ 50 la sută, potrivit estimărilor, după liberalizarea preţurilor, proces ce va avea loc până în 2017.

Directorii din Electrica spun însă că în reţea trebuie investite sume uriaşe, mai ales în staţiile de transformare, bani pe care statul nu îi are. Totodată, ei recunosc că în filialele deja privatizate investițiile au rămas, în mare parte, la nivel de promisiuni.

Distribuitorii privați de 5-6 ani investesc și să știți că nivelul lor e destul de mic. Sunt foarte multe echipamente care au costuri mari”, spune Ioan Dumbravă, director de operatiuni al Electrica.

Societatea are în acest moment peste 300 de staţii de transformare, dar multe dintre ele sunt făcute în anii 60 şi 70. Înlocuirea unei staţii vechi cu una nouă, modernă, costă 3,5 milioane de euro.

Privatizarea Electrica va aduce veşti proaste pentru angajaţi. Aproximativ 2.000 de salariaţi, din cei 11.000 cât are compania, vor fi disponibilizaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri