Sari la conținut

Reacția Ministrului Transporturilor, după filmarea în care vorbea de șpăgi

După ce a întrebat retoric dacă Compania de Autostrăzi a luat vreo șpagă de la constructori, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, a venit cu precizări menite să potolească stupoarea provocată.

Într-o postare pe propria sa pagină de Facebook ministrul își exrpimă mirarea că o înregistrare veche, din iunie, a fost preluată acum. Mesajul transmis este unul eronat, spune ministrul. Răzvan Cuc afirmă că in România nu s-au construit autostrăzi din cauza intereselor personale ale unor angajați și că firmele de construcții ”își trimit vasali la porțile ministerului” de teamă că li se vor rezilia contracte.

Redăm postarea ministrului integral: ”Am văzut că mulți dintre cei care au vizionat această filmare făcută la inspecția de pe Centura oraşului Tecuci sunt, brusc, oripilaţi de cuvântul "şpagă".  Poate au trăit în altă ţară, dar, din păcate, multe dintre lucrurile care NU s-au făcut în România, printre care şi autostrăzile, au avut la bază interesele personale ale unor angajați.

Ştiu că sunt ţinta multora pentru că am deranjat grupuri de interese imense (o filmare făcută în iunie abia acum e rostogolită cu un mesaj eronat). Mai ales a unor constructori care nu fac nimic şi care tremură că le vor fi reziliate contractele de zeci şi sute de milioane de euro plătite din banii românilor. Nu e de mirare că-şi trimit vasali la porţile ministerului, care n-au reuşit să treacă pragul de aproape 9 luni. 
Pentru cei care au urechi să audă, ascultaţi tot dialogul cu constructorii de pe şantier:
- cine nu-şi face treaba pleacă acasă! - Sunt hotărât să merg până la capăt pentru a cheltui cu responsabilitate şi folos banii românilor în construcţia de autostrăzi!

Am scos la licitaţie tronsoane importante, printre care şi vestitele Pitești-Craiova, Sibiu- Piteşti și multe alte obiective majore. Voi continua să lucrez doar în interesul românilor!”, spune Cuc.

Potrivit comentariilor făcute de oficiali ai Ministerului Transporturilor pentru Digi24.ro sub protecția anonimatului referirile lui Răzvan Cuc la ”vasali” privesc presiuni și solicitări de întrevederi din partea diplomaților unor țări din care provin firme de construcții drumuri. De nouă luni ministrul refuză orice astfel solicitare de întrevedere, au susținut sursele indicate.

Declarația controversată a fost făcută pe 1 iunie anul acesta, când Răzvan Cuc a vizitat șantierul centurii ocolitoare a Tecuciului. „Ce facem, stăm și ne uităm? Și citim clauzele din contract? Lucrurile sunt simple! Nu e nevoie să ne complicăm. Cineva de la companie a luat șpagă de la ei? Sunt istorie atunci! Nu mai prind nicio lucrare... la nicio lucrare să-i mai văd. Dar la niciuna! Ce tot discutăm atâta! Stau eu în fața constructorului și mă rog în genunchi, îi dau banii și el nu construiește? Suntem tâmpiți?!”, a declarat Răzvan Cuc, potrivit unei înregistrări publicate pe YouTube de protecuci.ro.

Ministrul a mai spus că „toate plățile către constructor sunt la zi”. Potrivit presei locale, investiția pentru această lucrare din Tecuci depășește 70,6 de milioane de lei și ar fi trebuit să fie gata în 2013, dar a fost ratat și al doilea și al treilea termen de finalizare, din 2016, respectiv iunie 2017. La începutul anului 2017, doar 30% din lucrare a fost efectuată.

După o reziliere a contractului, în urmă cu patru ani, cu firma portugheză Sociedade de Construcoes Soares Da Costa, care a subcontractat lucrările firmei Atlas SA din Galați.

Potrivit sursei citate, în 2015, CNADNR a semnat un nou contract, de 51,6 milioane de lei, cu Asocierea SC Eurocogen Filiala Aninoasa SRL - Aleandri SPA - Pasquale ALO’ SRL.