Arabia Saudită, mesaj de furie în cazul dispariției jurnalistului Jamal Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:
Cadru stradal. Jurnalistul Jamal Khashoggi este suprins de o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul. În imagine se mai poate observa și o dubă neagră, despre care se crede că ar fi transporat, după momentul crimei, trupul tranșat al jurnalistului.
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Arabia Saudită respinge orice ameninţare de ordin politic sau economic în cazul dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi şi ameninţă că va răspunde cu măsuri mai dure faţă de orice posibilă sancţiune, informează News.ro, care citează Reuters.

jamal-khashoggi
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

„Regatul (Arabiei Saudite) respinge total orice ameninţare sau tentativă de a-l slăbi, indiferent că ea vine prin ameninţări cu impunerea de sancţiuni ori prin presiune politică”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un înalt responsabil saudit, citat de agenţia oficială SPA, transmite Agerpres.

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, un critic al guvernului de la Riad, a dispărut fără urmă după ce a intrat pe 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obţine documente de care avea nevoie în vederea căsătoriei cu logodnica sa.

Preşedintele Donald Trump a declarat, într-un interviu pentru emisiunea 60 Minutes, că Statele Unite vor afla ce s-a întâmplat cu jurnalistul saudit şi că va exista „o pedeapsă severă" dacă se va descoperi că acesta a fost ucis.

De asemenea, duminică, într-o declaraţie comună, miniştrii de externe din Marea Britanie, Franţa şi Germania au cerut o anchetă serioasă privind dispariţia jurnalistului, astfel încât cei responsabili să plătească pentru fapta lor, scrie BBC.

„Încurajăm eforturile comune ale turcilor şi saudiţilor în această problemă şi aşteptăm ca Guvernul de la Riad să ofere un răspuns complet şi detaliat", au susţinut Jeremy Hunt, Jean-Yves Le Drian şi Heiko Maas.

În plus, britanicii şi americanii iau în considerare boicotarea unei conferinţe internaţionale importante, programată să aibă loc în Arabia Saudită în octombrie.

Autorităţile de la Istanbul cred că Jamal Khashoggi a fost ucis în clădirea consulatului de către agenţi saudiţi, acuzaţii calificate drept minciuni de către Riad.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri